SD:s Kent Ekeroth i kammaren i riksdagen. Arkivbild.
SD:s Kent Ekeroth i kammaren i riksdagen. Arkivbild.

Ekeroth tar strid på alternativ SD-lista

Det kan bli strid om Sverigedemokraternas riksdagslista. En alternativ lista, med bland andra den skandalomgärdade riksdagsledamoten Kent Ekeroth, läggs fram inför partiets valkonferens.

ANNONS
|

- Valberedningens förslag har väckt starka reaktioner runt om i partiets olika distrikt, vi måste gjuta olja på vågorna, säger Petter Nilsson, ordförande i SD Västerbotten och den som presenterar ändringsförslaget, till Aftonbladet.

Riksdagslistan ska spikas på partiets valkonferens, den 16-18 mars i Nacka, utanför Stockholm. För att alternativlistan ska vinna över valberedningens förslag måste den ha stöd av minst hälften av de röstberättigade på konferensen, något som inte lär bli helt enkelt.

ANNONS

När valberedningen presenterade sitt förslag till riksdagslista med 60 namn på nyligen fanns inte Kent Ekeroth med. Jämfört med förra valet plockade valberedningen bort nästan hälften av namnen och ersatte med nya, några nästan helt oprövade.

Flera riksdagsledamöter petades, mot sin vilja. Förutom Ekeroth var det bland andra Jimmie Åkessons företrädare som partiledare, Mikael Jansson. På den lista som SD Västerbotten lanserar finns de två med, samt ytterligare två namn som skiljer den från valberedningens förslag.

Petter Nilsson säger att Ekeroths meriter väger tyngre än de skandaler han varit inblandad i, inklusive den rättegång angående ringa misshandel han var åtalad i.

- Han blev ju frikänd, säger Petter Nilsson till TT.

Det förslag som SD Västerbotten lanserar kombinerar, enligt Nilsson, erfarenhet och förnyelse.

- Vi presenterar ett helhetsförslag, det är inte så stora ändringar men de om är gjorda är bra och då känns det som att det kan gå igenom, säger Petter Nilsson.

ANNONS
TT

ANNONS