SD-politikern Kent Ekeroth anländer till Hovrätten där misshandelsdomen från tingsrätten ska prövas. I förgrunden hans advokat Johan Eriksson.
SD-politikern Kent Ekeroth anländer till Hovrätten där misshandelsdomen från tingsrätten ska prövas. I förgrunden hans advokat Johan Eriksson.

Ekeroth ifrågasätter vittnens trovärdighet

Han försökte bara försvara sig när han blev slagen, och vittnen som hävdat motsatsen kan ha färgats av SD-motstånd. Det är argumenten som ska få riksdagsledamoten Kent Ekeroth friad från sin misshandelsdom. Om han även fälls av hovrätten står hans framtid inom Sverigedemokraterna på spel.

ANNONS
|

Omgiven av flera livvakter anlände Kent Ekeroth till förhandlingarna i Svea hovrätt, där inte bara frågan om hans skuld i misshandelsfallet, utan även indirekt hans framtid inom Sverigedemokraterna ska avgöras.

Fallet handlar om ett bråk i en krogkö vid Stureplan i centrala Stockholm i november förra året. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hamnar i bråk på vägen därifrån.

"Örfil mot örfil"

Samtliga parter är överens om att Ekeroth har utdelat ett slag mot en man i kön. Frågan är bara vad som föregått detta. Försvaret hävdar att Kent Ekeroth har agerat i självförsvar, efter att han tagit emot dödshot och ett slag.

ANNONS

- Han har blivit slagen och han slår tillbaka. Man har rätt till nödvärn och att utöva ett rimligt våld utifrån det våld man utsätts för själv. Och en örfil mot en örfil, det är rimligt våld, säger Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson.

Målsägaren i fallet förnekar att han slagit Ekeroth först. I tingsrättsförhöret som spelades upp i hovrätten säger mannen:

- Han passerar mig och jag säger något i stil med "hade du kul med järnröret". Då tar han tag i min arm, säger någonting och sedan slår han till mig, säger mannen, som syftar på den så kallade "järnrörsskandalen" 2010.

Tingsrätten köpte inte förklaringen om nödvärn, och dömde Ekeroth till 60 dagsböter à 640 kronor, sammanlagt 38400 kronor, för ringa misshandel.

SD-motstånd

Inget av de vittnen som hörts har kunnat styrka uppgiften om dödshot och slag mot Ekeroth. Under hovrättsförhandlingen lade försvaret fram uppgifter som ifrågasätter trovärdigheten hos flera av de inblandade. De är motståndare till SD, vilket kan ha påverkat tolkningen av händelseförloppet, enligt Johan Eriksson.

ANNONS

- Det har varit känt tidigare att de här personerna inte är några SD-anhängare. Men två av dem har avlagt vittnesed och talar under straffansvar, så jag menar att det inte påverkar, utan deras trovärdighet är oförändrad, säger åklagaren Lena Kastlund.

Sverigedemokraterna har tidigare gjort klart att Ekeroth kommer att uppmanas att lämna riksdagen om han fälls.

- Ingen som i närtid är dömd för ett våldsbrott kan representera Sverigedemokraterna, sade Mattias Karlsson då.

I rätten får Kent Ekeroth frågan om vad en fällande dom får för betydelse för hans arbetssituation.

- Ja... det får väl konsekvenser inom partiet, svarar han något tvekande.

TT

ANNONS

Fakta: Kent Ekeroth

Kent Ekeroth, född den 11 september 1981 i Malmö, är utbildad civilekonom vid Lunds universitet.

Sedan 2010 sitter han som ledamot i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Han har flera gånger kritiserats för kontroversiella uttalanden och ageranden. Bland annat var han en av tre ledande SD-politiker i den så kallade järnrörsskandalen då de under en utekväll 2010 förolämpade flera personer, bland andra komikern Soran Ismail, med rasistiska och sexistiska glåpord.

Vanligtvis sitter Ekeroth i riksdagens justitieutskott, men har nu tagit en timeout från rollen.

ANNONS