Efter regn kommer sniglar

ANNONS
|

Det är inte bara semesterfirarna som hurrar över värmen. Även fästingar trivs bra när det är varmt och skönt.

– Generellt sett är det en bra sommar för fästingar. Dock gillar de inte när det är för torrt som det har varit ett tag nu, säger Lars Lundqvist, biolog vid Lunds universitet.

Enligt honom brukar antalet aktiva fästingar gå ner lite i juli, för att sedan pika i augusti när det blir fuktigare.

De gillar regn alltså?

– Ja, mycket regn skulle göra att de blir mer aktiva, säger Lars Lundqvist.

När det gäller myggor har regnet, eller bristen på det, också en stor påverkan.

ANNONS

– Om det regnar mycket i sommar kan myggorna få det väldigt gynnsamt. Myggbesvär är ofta väldigt lokala, så att vissa upplever det som en myggrik sommar kan bero på att det är fuktigt just där de befinner sig, säger Charlotte Jonsson, biolog och insektexpert vid Naturhistoriska museet i Göteborg.

Hon berättar att olika personer är olika attraktiva för mygg, då vissa utsöndrar ämnen som myggorna gillar. Vill man undvika myggen ska man klä sig i långärmat och långbent - och gärna ha ljusa kläder. De verkar ha en avvisande effekt.

Enligt Anticimex är just nu beståndet av hästmyror ovanligt högt i Göteborg. Hästmyran är landets största myra på mellan 6 och 18 mm, och den bygger gärna bo i stubbar. Hittar de in i någons hem söker de gärna upp socker och andra sötsaker. Så att hålla godisskåpet stängt kan vara en god idé.

Tidigare i våras kom det flera rapporter om att mördarsniglarna skulle vara färre i år. Men nu har det vänt.

- Nu har de kommit fram som de ska. Det kanske är lite färre sniglar nu än vanligt på vissa ställen, men det betyder ingenting på sikt. Regn och fukt i kombination med värme gör att de förökar sig ganska snabbt, säger Torsten Nordander, biolog på Naturhistoriska museet.

ANNONS

Tar man ett dopp i havet kommer man som vanligt vid årstiden att mötas av en del brännmaneter. Antalet är dock inte större än andra år.

– Generellt skulle man kunna säga att mängden är som vanligt, men att de har kommit senare i år. Det kan också vara så att folk har börjat bada senare och att larmen därför kommer så pass sent, säger Lene Friis Möller, forskare och expert på maneter vid Göteborgs universitet.

Maneterna trivs när vattnet blir lite varmare. Men för höga temperaturer gillar de inte.

– Blir det över 20 grader i vattnet brukar de ge sig ut till lite kallare och djupare vatten, säger Lene Friis Möller.

ANNONS