Efter misstänkta gruppvåldtäkten: Polisen skickar specialenhet

Flera personer inom rättsväsendet har utsatts för grova hot efter att den uppmärksammade misstänkta gruppvåldtäkten skapat upprörd stämning på Gotland.

ANNONS
|

Efter den misstänkta brutala gruppvåldtäkten på Gotland, där en 30-årig rullstolsburen kvinna ska ha blivit våldtagen av flera män, har ilskan bland allmänheten på ön eskalerat. Nu skickar polisen ner en specialenhet för att lugna situationen.

– Det kallas för en särskild händelse. Det gör vi när vi snabbt behöver ha ut folk med blandad kompetens, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i region Stockholm.

Grova hot mot personer inom rättsväsendet

Anledningen till kommenderingen ska vara att polisen på Gotland behöver hantera det vardagliga jobbet samtidigt som det kommit in extra ärenden i form en mycket upprörd och hätsk stämning bland allmänheten. Den upprörda stämningen på Gotland har lett till att flera personer inom rättsväsendet fått motta grova hot.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Sex personer gripna för våldtäkt

– De har blivit hotade på olika sätt. Jag förstår att människor är upprörda, men det är inte okej att ta lagen i egna händer. Vi vill markera att det inte är okej, säger Carina Skagerlind.

De grova hoten som riktats mot personer inom rättsväsendet har varit av blandad karaktär, men polisen tar hoten på största allvar.

– Jag uttalar mig aldrig om enskilda ärenden på det sättet, men det var bland annat varit hot på sociala medier mot namngivna personer och det har varit en allmän hätsk stämning, säger Carina Skagerlind.

Hembesök hos åklagare

Enligt helagotland.se har bland annat en åklagare fått besök i sin bostad under natten, något som nu utreds som hemfridsbrott alternativt förgripelse mot tjänsteman, enligt polisen.

LÄS OCKSÅ: Rullstolsburen kvinna gruppvåldtagen - nu släpps de misstänkta

De poliser som skickas till Gotland har olika uppgifter, där det bland annat ingår utredare och dialogpolis.

– Vi kommer jobba med de här ärendena. Vara fler på stan, skapa lugn och vara synliga, säger Carina Skagerlind.

ANNONS