Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170914-namnbyte-530402_se.gp_1.jpg
Väntetiden för namnbyte har ökat sedan den nya lagen trädde i kraft. Den som vill byta för- eller efternamn får vänta i två till tre månader. Arkivbild.

Efter lagändring – fler vill byta namn

Många vill byta till sitt drömnamn efter sommarens lagändring. Under juli och augusti ansökte över 29 000 om namnbyte, vilket är en är dubblering jämfört med samma period förra året, enligt Skatteverket.

Den 1 juli förändrades den svenska personnamnlagen och det blev fritt fram att skaffa dubbla efternamn och byta förnamn hur ofta man vill.

- Det märks att lagändringen varit uppskattad, säger Agneta Carlquist som är verksamhetschef på Skatteverket.

Under juli och augusti ansökte totalt 29 076 personer om namnbyte, jämfört med totalt 14 145 samma månader förra året. I statistiken räknas inte namnbyte vid vigsel.

Framför allt vill personer byta till en annan förälders efternamn. Något som har blivit gratis efter lagändringen. Även antalet ansökningar om byte av förnamn har ökat.

TT: Varför tror du att så många vill göra ett namnbyte?

- Det finns alltid folk som varit missnöjda med sitt för- eller efternamn och alltid har velat byta. Nu har det blivit lättare för dem, säger Agneta Carlquist.

Enligt Carlquist är det dock svårt att veta om intresset kommer att hålla i sig under hösten.

- Det är svårt att veta hur många ansökningar som kommer in nu i september och om det kommer fortsätter vara på den här höga nivån, säger hon.

- Många kanske bara ansökte i sommar för att lagen uppmärksammades och precis hade börjat gälla. Men det ska bli spännande att se.

Fakta: Så fungerar nya namnlagen

Från den 1 juli förändrades reglerna för att byta namn i Sverige och Skatteverket är den enda myndigheten som hanterar namn.

Det finns inte längre något hinder mot att byta namn flera gånger och alla ansökningar om att förnamnsändringar kostar nu 250 kronor.

För att ansöka om att byta efternamn får du betala 1 800 kronor. Det är däremot gratis att byta till partners efternamn vid giftermål eller till en förälders efternamn.

Föräldrar måste anmäla både för- och efternamn när ett barn fötts eller vid adoption. Efternamn ges inte längre automatiskt till ett barn.

Nu går det också att ha dubbelt efternamn. Däremot går det inte längre att lägga till ett mellannamn, men man får ha kvar det man har.

Vanliga efternamn som exempelvis Nilsson och Eriksson förlorar sitt namnskydd, även andra efternamn som används av minst 2 000 personer. Dessa namn kan bytas till av alla, mot en ansökningsavgift på 1 800 kronor.

Mer om de nya reglerna går att hitta på skatteverket.se/namn.

Källa: Skatteverket

Mest läst