Ebba Busch Thor: SD är inte ett rasistiskt parti

Till skillnad från moderatledaren Anna Kinberg Batra anser inte KD-ledaren att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Hon kan dessutom tänka sig att regera med stöd av SD.

ANNONS
|

I en intervju med tidningen Dagen får Ebba Busch Thor frågan om hon ser SD som ett rasistiskt parti.

– Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse, säger Ebba Busch Thor till tidningen Dagen.

Hon fortsätter med att säga att hon har mött Sverigedemokrater som är rasister, men atthon även har gjort det i andra partier. KD-ledaren påpekar dock att hon finner SD:s politik problematisk, bland annat i invandringspolitiken och i frågor om äldreomsorgen och familjen.

– Det är djupt beklagligt att SD återkommande även i dag ställer grupper mot varandra vilket urholkar principen om alla människors unika och lika värde, säger Ebba Busch Thor till tidningen Dagen.

ANNONS

M-ledaren har inte samma åsikt

Allianskollegan Anna Kinberg Batra (M) slog i söndagens Agenda i SVT fast att hon såg SD som ett rasistiskt parti. I samband med att KD-ledaren nu ger uttryck för en annan åsikt säger hon även att hon inte utesluter ett samarbete med Sverigedemokraterna i framtiden. Hon ser inte ett direkt samarbete med SD som aktuellt, men kan däremot tänka sig en alliansregering som lever på stöd av SD.

– Jag tycker att det regeringsalternativ som har störst stöd och möjlighet att genomföra sin politik bör bilda regering, det är naturligt, säger Ebba Busch Thor, till tidningen Dagen.

GP har sökt Ebba Busch Thor för en kommentar.

ANNONS