Steven Spielbergs science fiction-film om rymdvarelsen "E.T." som besökte jorden var en enorm succé på 1980-talet. Nu tror två kanadensiska astronomer att de kan ha upptäckt signaler som kan komma från utomjordiska intelligenta varelser eller maskiner. Men mer forskning behövs. Arkivbild.
Steven Spielbergs science fiction-film om rymdvarelsen "E.T." som besökte jorden var en enorm succé på 1980-talet. Nu tror två kanadensiska astronomer att de kan ha upptäckt signaler som kan komma från utomjordiska intelligenta varelser eller maskiner. Men mer forskning behövs. Arkivbild.

E.T. kan ha sänt oss ett budskap

ANNONS
|

De båda kanadensiska astronomerna, Eric Trottier och ErmannoF Borra vid Lavaluniversitetet i Quebec, har analyserat ljusspektra ur ett jättelikt material. Från endast 234 av 2,5 miljoner stjärnor upptäckte de en form av ljusimpulser, som de båda forskarna beskriver som "underliga".

De utesluter att signalerna kan ha orsakats av instrumenten som använts eller att impulserna skapats av molekyler och snabb pulsering. Det är även högst osannolikt att själva analysmetoden kan vara en orsak.

Vill göra oss medvetna

"Slutligen överväger vi möjligheten, förutspådd i en tidigare studie, att signalerna orsakats av ljuspulsering som skapats av ETI (extraterrestrial intelligence, utomjordiska intelligenta varelser eller maskiner) för att göra oss medvetna om deras existens", skriver Trottier och Borra i studien som är utgiven av Publications of the Astronomical Society of the Pacific.

ANNONS

Trottier och Borra pekar på att ETI-hypotesen stöds av det faktum att signalerna enbart kommer från ett litet antal stjärnor inom ett smalt ljusspektrum som har likheter med vår egen sols spektrum.

"Men på det här stadiet måste denna hypotes bekräftas genom ytterligare arbete. Även om det är osannolikt finns också en möjlighet att signalerna kan bero på en högst märklig kemisk blandning i ett litet antal stjärnor i galaxernas halo", skriver forskarna.

Kan finnas andra förklaringar

Astronomen Tobia Carozzi vid Onsala rymdobservatorium säger att han tror att det kan finnas andra och naturligare förklaringar till ljusimpulserna som upptäcks.

- Det kan också vara något förbisett i analysen, då den är av helt ny typ. Men för att komma vidare borde man kunna följa upp exempelvis genom att spana på de här 234 stjärnorna med radioteleskop.

Carozzi konstaterar att det inte är första gången som ljuspulser från avlägsna stjärnor tolkats som budskap.

- Redan när man upptäckte pulsarer (ett slags roterande neutronstjärnor) trodde man att det var signaler från intelligenta varelser, säger han.

ANNONS

Fakta: Jakten på utomjordisk intelligens

Sökandet efter utomjordisk intelligens (ETI) har pågått under lång tid, och oftast används radio- och optiska teleskop. Nyligen blev det känt att en signal från en avlägsen stjärna snappats upp av ett ryskt radioteleskop, vilket ledde till diskussioner om att den kan komma från utomjordiskt liv. Men de flesta experter har avfärdat hypotesen.

Den jordlika planeten Proximab hör enligt forskare till de mest lovande kandidaterna för att hitta liv. Planeten kretsar kring en röd dvärgstjärna och ligger på lagom avstånd från stjärnan för att livsbetingelserna ska var goda.

I en studie publicerad för fyra år sedan föreslogs att utomjordisk intelligens kan sända ljuspulser till oss, både för att göra oss medvetna om dess existens och för att skicka budskap till oss. Det är sådana signaler som de kanadensiska forskarna tror att de kan ha upptäckt.

Källor: Publications of the Astronomical Society of the Pacific och TT:s arkiv

ANNONS