Sprängtickan säljs som mirakelsvamp för uppemot tusen kronor kilot på Blocket. Den växer i Sverige, men det är inte fritt fram att plocka.
Sprängtickan säljs som mirakelsvamp för uppemot tusen kronor kilot på Blocket. Den växer i Sverige, men det är inte fritt fram att plocka.

Dyr sprängticka - säljs som mirakelsvamp

ANNONS
|

Sprängtickan har en lång historia som naturläkemedel men ser ut att ha fått ett uppsving. Den sägs hjälpa mot allt från sömnbrist och dåligt immunförsvar till att ha läkande effekter vid vissa sjukdomar.

-Det är möjligt att den har vissa positiva hälsoeffekter, men jag skulle inte rekommendera någon att självmedicinera mot sjukdomar, säger svampkonsulenten Michael Krikorev.

Chaga, som sprängtickan också kallas, säljs som kosttillskott och används till te, smoothies och annan hälsokost. Den marknadsförs som rik på antioxidanter - så rik att den anses ha ett högre värde än blåbär, gojibär och rå kakao tillsammans.

Den så kallade sibiriska mirakelsvampen växer i själva verket på hela norra halvklotet. Hugade personer har fått upp ögonen för trenden och säljer sprängticka för höga summor på Blocket. Men det går inte att bara ge sig ut på svampplockning och förse sig. Sprängtickan ingår inte i allemansrätten och får inte plockas utan tillstånd av markägaren. Den som gör det kan bli dömd till böter.

ANNONS

Sprängtickan växer främst på björk och är relativt vanlig. Den växer under barken och spränger igenom det yttre lagret i jakt på näring. Träden är dödsdömda, men kan fortsätta leva i många år.

Chaga räknas som ett nytt livsmedel inom EU och måste riskbedömas innan den kan säljas. I Sverige är den än så länge bara godkänd som kosttillskott.

Det är enligt lag förbjudet att ta ner grenar, bark och sådant som växer på levande träd, den som gör det kan bli bötfälld. Den får plockas för eget bruk om man har markägarens tillstånd, men får inte säljas vidare utan kontroll.

I USA har man börjat odla chaga för försäljning och förtäring som hälsokost.

Källa: Svampkonsulent Michael Krikorev

ANNONS