Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Duvorna åker regelbundet gröna linjen i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/Bertil Ericson / TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Duvor väljer att åka kollektivt

  I Stockholm har folk reagerat på att duvor väljer att åka tunnelbana. Framförallt tycks det röra sig om en kortare sträcka på gröna linjen, mellan Hökarängen och Farsta centrum.

  På perrongen i Hökarängen brukar duvorna stå och vänta på tunnelbanetåget. Sedan promenerar de ombord tillsammans med övriga passagerare och kliver av på nästa hållplats - Farsta centrum, skriver Tidningen Farsta/Sköndal. Det är ett känt fenomen, enligt fågelexperten Didrik Vanhoenacker från Naturhistoriska riksmuseet, som tidningen har pratat med.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Vi kan inte säkert veta om de gör det av bekvämlighet, alltså för att slippa flyga. Det är möjligt. Men mer troligt är att de lärt sig att de kommer in i ett rum som leder till mer mat. De slussas vidare till en plats där det finns nya möjligheter att hitta föda, säger Didrik Vanhoenacker.

  Hittar hem om de missar sista tåget

  Det är oklart om duvorna förstår hur stor förflyttning är medan de åker. Enligt Didrik Vanhoenacker ska dock duvor ha en bra spatial förmåga och ett mycket gott lokalsinne. Det är därför brevduvor kan hitta rätt när de ska leverera viktiga meddelanden. Missar de sista tunnelbanan hem har de med andra ord inga problem att flyga tillbaka själva.

  –  Duvor har både inbyggd kompass och gps, det räcker att de flyger 100 meter upp i luften så förstår de var de är utifrån olika landmärken. De kan också känna av jordens magnetfält på ett sätt som hjälper dem navigera. Fast just den förmågan har de föga nytta av när det gäller så futtiga avstånd som en hållplats på gröna linjen, säger Didrik Vanhoenacker.        

  Duvor är behovsstyrda till beteendet. Därför söker de sig ofta till stadsmiljöer där det finns mat. I övrigt föredrar de egentligen gröna miljöer och natur, så troligtvis kommer de inte att börja trängas med pendlare i kollektivtrafiken i någon större utsträckning.   

  Inga duvor på Göteborgs spårvagnar

  I Göteborg verkar inte fenomenet existera. Västtrafik känner åtminstone inte till några händelser där duvor har åkt spårvagn eller buss.  

  – Nej, det verkar inte vara ett göteborgsfenomen. Det brukar heller inte vara fåglar som sitter ovanpå spårvagnarna och åker med, säger Jens Holmberg på Västtrafiks presstjänst.

  Orsaken kan vara att Stockholms tunnelbana är ett mer slutet system, tror Holmberg, där duvorna inte har lika mycket möjligheter att kliva av.. 

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.