Drottning Silvia köper majblommor av fjärdeklassaren Miranda Nilsson från Luleå, som har designat årets majblomma, och femteklassaren Zacharias Arrach på Maltesholmsskolan.
Drottning Silvia köper majblommor av fjärdeklassaren Miranda Nilsson från Luleå, som har designat årets majblomma, och femteklassaren Zacharias Arrach på Maltesholmsskolan.

Drottningen: Majblomman lär barn om ansvar

Årets försäljning av majblommor startar först den 6 april. Men drottning Silvia har redan fått köpa ett knippe.

ANNONS
|

Borden är bortplockade från matsalen på Maltesholmsskolan i Stockholmsförorten Hässelby. I stället sitter eleverna i rader vända åt samma håll, i väntan på drottningen.

När hon är på väg in ställer sig barnen upp och applåderar. Helt enligt instruktionerna de har fått av de vuxna inför majblomsevenemanget.

Efter sedvanliga tal av bland andra rektorn och Majblommans generalsekreterare Lena Holm bjuds drottningen upp på den lilla scenen för att prata med några av barnen och köpa majblommor av dem. Drottning Silvia är officiellt "Majblommans högsta beskyddare" och brukar köpa den första varje år. Men till skillnad från tidigare sker det i år inte på slottet, utan på en grundskola.

ANNONS

Formar barnen

I en enskild intervju med TT berättar drottning Silvia varför hon tycker att majblommor, som sålts i Sverige sedan 1907, är så viktiga för barnen.

- Inte bara för att få engagera sig, utan för att de får en känsla av att hjälpa andra barn. Jag tycker att det väldigt viktigt också pedagogiskt, att man formar ett barn att ta ansvar, säger drottning Silvia.

- Över 100 år är mycket, och det är många barn som engagerat sig.

- Om man jämför med andra länder mår svenska barn väldigt bra. Väldigt fint. Men självklart finns det stora frågor. Jag tycker att det svenska socialdepartementet, den svenska regeringen, verkligen gör sitt yttersta för att hjälpa dessa barn. Men också privata initiativ som Majblomman hjälper dessa barn.

ANNONS

Kungahusets roll

- Som till exempel nu, i dag. Du intervjuar mig, vi talar om Majblomman, vi talar om barn som hjälper andra barn. Sedan finns det också så många organisationer som hjälper utsatta barn, till exempel Rädda Barnen eller Childhood.

- Sverige är väldigt aktivt också när det gäller världen. Det finns ju en insamling i Sverige som heter Världens barn, som vi stöder. Childhood gör mycket utomlands, i olika länder. I år stöder vi 100 projekt i 16 länder. Det gäller våld och mot sexuella utnyttjande av barn.

- Alla initiativ är viktiga.

TT

Fakta:

Sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Insamlingen bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor.

Cirka 650 lokalföreningar ingår i organisationen, och alla består av personer som arbetar ideellt.

Majblomman ger bidrag till enskilda barn, skolaktiviteter och forskning om barn och driver också ett sommarläger.

Källa: Majblomman

ANNONS