Dopskorna avslöjade mördaren

När bevisningen i tingsrätten inte räckte lämnade åklagaren in ny bevisning i form av dopbilder. På bilderna ses mannen i 30-årsåldern bära ett par skor som binder honom till mordplatsen. Nu ändrar Hovrätten domen. Mördaren får 16 års fängelse för attacken på skidorten.

ANNONS
|

Mannen i 25-årsåldern skulle fira sin födelsedag och en framgång på jobbfronten. I mitten av maj förra året bjöd han hem flera personer på fest i sin bostad i Idre.

Enligt flera festdeltagare var stämningen god.

Men dagen därpå hittades festens huvudperson mördad.

Under hans naglar hittades blod från en av gästerna –en man i 30-årsåldern.

– Jag är oskyldig, sa han i förhör om misstankarna som riktades mot honom.

LÄS MER:Bilderna från barndopet kan fälla mannen

Friades

Åklagaren ansåg att det fanns tillräcklig bevisning mot mannen för att åtala honom för mord och det blev rättegång i Mora tingsrätt.

ANNONS

Rätten ansåg dock inte att det var bevisat att mannen i 30-årsåldern mördat mannen i 25-årsåldern. "Med de högt ställda beviskrav som gäller konstaterar tingsrätten att det därför finns utrymme för tvivel och att den bevisning som lagts fram inte har den robusthet som krävs för att åtalet ska kunna anses vara styrkt", skrev de. Så mannen i 30-årsåldern friades.

Däremot ansåg de att det fanns besvärande omständigheter. Exempelvis har inte den t-shirt mannen hade på sig på festen hittats.

LÄS MER:Ung man misstänks ha blivit mördad på skidort

Dopbilderna

Detta tog åklagaren fasta på i sitt överklagande: "det här ger stöd för att NN gjort sig av med kläder och då också skor", skrev hon.

På brottsplatsen hade det hittats skoavtryck som misstänktes vara mördarens. Men avtrycken stämde inte överens med de skor som hittades hemma hos mannen i 30-årsåldern. Däremot med ett par skor som mannen sågs bära en vecka innan mordet - på ett barndop.

– Jag känner inte igen dem, sa mannen i förhör när han fick se en bild på skorna.

På bilder från dopet –som blev åklagarens nya bevisning mot mannen –ses en man med sådana skor på sig. Enligt åklagaren är det mannen i 30-årsåldern på bilderna. Själv nekar han till det också.

ANNONS

– Känner inte ens igen om det är jag på de där bilderna, sa han till polisen.

Trots att polisen menar att de kunnat se att mannen köpt sådana skor en tidigare tillbaka håller han fast vid sitt nekande.

– Det har jag inget minne av.

LÄS MER:Åklagarens förhoppning: Skorna ska fälla mordmisstänkt

De nya bevisen räckte för att Hovrätten tillsammans med den övriga bevisningen som finns i målet skulle ändra på tingsrättens domoch döma den åtalade mannen för mord.

Enligt Hovrätten talar det starkt för att mannen i 30-årsåldern bar skorna som avsatte skoavtrycken vid brottsplatsen.

"Med hänsyn till vad som framkommit om sulmönstrets likhet med skoavtryck i sovrummet, anser hovrätten att det framstår som betydligt mer sannolikt att XX hade dessa skor på sig den aktuella kvällenän de vita skor han själv har uppgett att han hade", skriver Svea hovrätt i sin dom.

Mannens straff döms till 16 års fängelse. Han döms även till att betala cirka 130 000 kronor i skadestånd den mördade mannens anhöriga.

ANNONS