Flera journalister offer i Mosul

ANNONS
|

På söndagsförmiddagen besköts Dagens nyheters prisbelönte fotograf Paul Hansen och reportern Erik Ohlsson av en prickskytt i Mosul. Journalister från hela världen har skickats till området för att skildra det som förutspås bli terrorgruppen IS sista strid. Paul Hansen träffades av två kulor men skadades inte allvarligt. Under eftermiddagen opererades fotografen.

Båda hade med sig adekvat skyddsutrustning och en säkerhetsgenomgång hade gjorts före resan, enligt tidningen.

Mår bra

Efter operationen säger Paul Hansen till DN att han efter omständigheterna mår väl och han prisar den skyddsutrustning han bar. En av kulorna ska ha träffat hjälmen och den andra, som nu opererats ur ryggen, ska ha slagit in i skyddsvästen och då hindrats från att tränga längre in i kroppen.

ANNONS

På tre dagar har två irakiska journalister dödats av prickskyttar runt Mosul. Och det finns en rädsla för att fler liv kan krävas. Situationen för journalister har ändrats och under senare år har journalister som rapporterar från väpnade konflikter i allt högre grad själva blivit måltavlor eller utsatta för våld.

"Bättre på säkerhet"

- Förr behövdes journalister därför att alla sidor i en konflikt behövde få ut sitt budskap till omvärlden. Nu har varje liten stridande grupp sin egen Youtube-kanal och journalisten blir bara jobbig. Då finns risken att man lika gärna gör sig av med den, säger Jonathan Lundqvist.

- Mediearbetsgivare har blivit mycket bättre på säkerhet det senaste decenniet, tyvärr på grund av att journalister varit så utsatta. Var gränsen går för att det är för farligt är svårt att säga, säger Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet.

ANNONS

- I grunden är det svårt att bara tänka säkerhet för en yrkesgrupp som har som uppdrag att vara där det är farligt, säger han.

Fakta: Paul Hansen

Paul Hansen är en av Sveriges mest prisbelönta fotografer. Han har fått utmärkelsen Årets bild två gånger och åtta gånger utsetts till Årets fotograf. Han har även tagit emot internationella utmärkelser. Pau Hansen har ofta arbetat i konflikter eller katastrofområden, som exempelvis Afghanistan, Haiti, kriget i Bosnien, och utmärktes i år i internationella World Press Photo of the Year med en bild från flyktingbåtarna över Medelhavet.

ANNONS