"Djupt osmakligt"

ANNONS
|

–Mysigt, säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde med uppenbar ironi om diktaturerna på gästlistan.

–Det är djupt osmakligt att man låter exempelvis en representant för Eritrea, som håller Dawit Isaak fängslad, delta i Storkyrkan.

–Detsamma skulle jag säga om Iran. Det är ju bara ett par dagar sedan det var demonstrationer runtom i Sverige på årsdagen av presidentvalet i Iran, och representanter för de flesta riksdagspartier var ute och kritiserade Irans regim för att den fängslar oppositionella och avrättar, och nu får Irans ambassadör mingla runt när vår kronprinsessa gifter sig.

Linde undrar hur hovet har tänkt när det satte ihop gästlistan med tanke på att alla folkvalda riksdagsledamöter inte är inbjudna, men däremot Eritreas ambassadör.

ANNONS

–Hovet borde verkligen ha lärt sig lite efter kungens uttalande när han var i Brunei, att kungafamiljen som Sveriges statschefsfamilj genom sina förbindelser och kontakter skickar ut signaler både i Sverige och världen.

TT: Sultanen av Brunei kommer för övrigt inte.

–Det var väl tur det. Det verkar vara nog med diktaturföreträdare i Storkyrkan.

Tv-journalisten Lars Adaktusson, som engagerat sig starkt för Dawit Isaaks sak, tycker att det är upprörande att Eritreas chargé d'affaires är bjuden.

–Det säger sig självt att det är olämpligt och upprörande att en person som företräder en av världens värsta diktaturer, och som håller en svensk medborgare fängslad, ska sitta med när en svensk kunglighet gifter sig. Det är oacceptabelt. Man blir illa berörd.

Han säger sig förstå att det kan vara emot diplomatisk etikett att utesluta någon om man bjuder in hela diplomatkåren, men att ”sunt förnuft och humanitet” borde gå före.

–Jag tycker att det är otroligt beklagligt och märkligt att man inte i stället tar tillfället i akt och faktiskt visar vad man tycker om den här regimen.

Utrikesdepartementets protokoll har inte varit inblandat i inbjudningarna enligt Joachim Graetsch på UD:s presstjänst.

–Hovet har gjort allt.

Graetsch säger att hovet sneglade på 1976 års kungabröllop, då det också bjöd in hela diplomatkåren.

ANNONS

ANNONS