Diskuterar partiets framtid - i Paris

ANNONS
|

Fokuserad att diskutera socialdemokratins utmaningar med en rad av världens socialistledare.

–Absolut. Har man väl fattat ett beslut, då är det gjort och man har mycket lättare att fokusera, säger Mona Sahlin.

Dagen efter det att hon valt att avgå tycker hon inte att hon har fått ta ett orimligt stort ansvar för valfiaskot.

–Nej, en partiledare har ansvar i såväl med- som motgång, så det har jag inga synpunkter på, säger Sahlin.

Bra för partiet

ANNONS

Ett partiledarbyte nu är bra för partiet, upprepar hon.

–Det är inte personerna, det är politiken, som väljarna nu flera val i rad har ratat och där behovet av förnyelse är stort. Min bestämda uppfattning är då att personerna måste få sitt mandat prövat, för annars kan man inte göra de stora förändringar, som jag är övertygad om att partiet behöver, säger Sahlin vill inte svara på frågan varför hon själv inte lyckats att förnya partiet.

–Nu är du inne på någonting som det tar betydligt längre tid att svara på än vad jag hinner nu. Det kan vi återkomma till många gånger inför kongressen för det finns förstås många svar på den frågan, säger hon.

Partistyrelsen har telefonmöte

Socialdemokraternas partistyrelse ska under dagen ha telefonmöte för att gå igenom den fortsatta processen. Enligt uppgift kommer ungefär samma saker att avhandlas som vid mötet med distriktsordförandena i söndags.

Mona Sahlin lämnar inte posten som partiledare lottlös. Hennes fallskärm, i form av statsrådspensionen, är värd cirka 14 miljoner kronor, rapporterar Expressen. Eftersom Sahlin varit statsråd i mer än sex år har hon rätt till full statsrådspension när hon slutar. Pensionen ger henne 51000 kronor i månaden fram till dess att hon fyller 65 år, enligt tidningen. Efter det får hon 36000 kronor i månaden.

ANNONS

Beräkningen bygger på att Sahlin blir 81 år – genomsnittsåldern för kvinnor.

ANNONS