Nämen titta, är det inte farfars morfar? I arkiven går det att hitta mycket spännande om familjens förflutna. Arkivbild.
Nämen titta, är det inte farfars morfar? I arkiven går det att hitta mycket spännande om familjens förflutna. Arkivbild.

Digitala arkiv väcker släkten till liv

Oavsett om du funderar på ursprunget till ditt efternamn eller är nyfiken på eventuella USA-emigranter i släkten är det enklare än någonsin att släktforska. Omfattande digitala arkiv, dna-tester och populära tv-program eldar på intresset.

ANNONS
|

Släktforskningens dag uppmärksammas i dag på flera håll i landet, bland annat i Malmö där stadsarkivet arrangerar föreläsningar och även ger besökarna möjlighet att dna-testa sig. Dna-tester har på senare tid blivit ett komplement till den traditionella släktforskningen.

Petter Björkstrand, chef för publika verksamheten på Malmö stadsarkiv, ser även digitaliseringen som den viktigaste orsaken till att intresset för släktforskning ökat. Att söka i kyrkoböcker och andra historiska arkiv har blivit betydligt lättare på senare tid.

- Sedan tror jag också att tv-program på temat som "Vem tror du att du är?" har ökat intresset, säger han.

ANNONS

Tacka Gustav Vasa

En viktig anledning till att släktforskning är populärt i Sverige är våra digra arkiv som sträcker sig långt bak i tiden. När Gustav Vasa förstatligade kyrkan på 1500-talet fick han inte bara en stark plattform av utöva makt på, utan också ett redskap för att ha koll på rikets befolkning och därigenom kunna ta ut skatter. Under stormaktstiden behövde det lilla landet också en folkbokföring för att kunna ta ut folk i krig.

- Samtidigt har vi haft turen att vara ganska förskonade från krig på svensk mark, vilket gör att nästan alla kyrkoförsamlingsböcker är kvar. Det finns mycket källor att söka i, helt enkelt.

Hitta sitt sammanhang

Petter Björkstrand har själv grävt i sin familjehistoria och spårat sitt efternamn tillbaka till 1700-talet och en liten ort i Sörmland. Bland förfäderna finns också en man som arbetade som dansare på Drottningholmsoperan under slutet av 1700- och början av 1800-talet.

Släktforskning handlar inte bara om att det kan vara intressant att veta var farfars farfar växte upp någonstans eller vad mormors far arbetade med. På ett psykologiskt plan blir det också ett sätt att förstå sitt eget sammanhang, varför man bor där man bor och hitta sitt eget sammanhang.

ANNONS

- För att förstå sin samtid måste man förstå sin egen historia, och där blir släktforskningen ett redskap. Och intresset finns i alla åldrar, även om det kanske främst är högre upp i åren man börjar ställa sig de här frågorna.

TT

ANNONS