Vissa män skickar för att man faktiskt tror att det är välkommet, förklarar experter. Arkivbild.
Vissa män skickar för att man faktiskt tror att det är välkommet, förklarar experter. Arkivbild.

Dickpic-män vill skrämma och visa makt

Har du fått en oönskad penisbild? Då är du inte ensam. Nu kräver experter att beteendet tas på allvar.

ANNONS
|

Fotona väcker känslor av ilska, obehag och rädsla, trots det skickar män ovälkommet och oombett bilder på sina könsorgan, vilket åter har uppmärksammats i samband med #metoo-kampanjen. Anledningarna till varför är många, enligt experter som TT har pratat med.

Vissa skickar för att man faktiskt tror att det är välkommet – och i vissa fall är det så. Men en stor andel av de som förevigar sitt kön och skickar avbildningen vet att det är fel.

- Man vill i många fall skrämma mottagaren och blir upphetsad av att ha ett övertag. Det handlar i dessa fall inte enbart så mycket om sex, utan också om makt, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

ANNONS

Rent kvinnoförakt

Men det kan också handla om rent kvinnoförakt, förklarar hon. Det är en uppfattning som delas av sexologen Suzann Larsdotter.

- Man vill gärna inge respekt och skickar bilden som en hotfull gest, eller som en bestraffning för att visa att "jag kan dominera dig", säger hon.

Enligt Larsdotter finns det också en djupare förklaring – att penisar genom tiderna har fått en överdriven stor betydelse.

- Generellt har mäns sexualitet förknippats med det okontrollerbara, som att män skulle gå runt med sina penisar som målsökande robotar som inte kan hindra sig. Den konstruktionen gör ju att penisen blir hotfull på något sätt.

Experimentellt syfte

Det finns också män som inte gör det som en hotfull gest. Vissa skickar i rent experimentellt syfte, som en romantisk invit.

- Man kan tycka att det är konstigt, men när jag har pratat med män så gör vissa det också som ett sätt att flirta eller ragga, säger Suzann Larsdotter.

ANNONS

Oönskade penisbilder har blivit normaliserat i samhället och tas inte på allvar, anser experterna. När man googlar på fenomenet dyker det upp artiklar om bland annat "så tar du en bra dick pic".

- Det är inte klokt att man skämtar om det. Det är i stort sätt precis samma sak som att stå i en park och visa upp sig för någon som inte vill. Det är ett brott, ett sexuellt övergrepp, att skicka en kukbild till en person som inte bett om det, säger Bennich Karlstedt.

Experterna anser att frågan måste diskuteras mer för att lyfta att kvinnor i allmänhet inte blir glada och smickrade. Och även se till så att lagen skärps så att fler anmälda döms.

Hoppas på förändring

Båda hoppas nu på en förändring i och med den uppmärksammade #metoo-kampanjen.

- Jag kan se en nyvakenhet i och med kampanjen i veckan från ganska många män som inte förstod innan, säger Larsdotter.

ANNONS

- Uppmärksamheten kan leda till nya lagar och ökad medvetenhet. Jag hoppas att inte det här bara rinner ut i sanden, säger Bennich Karlstedt.

TT

ANNONS