Diabetiker svävade i livsfara

ANNONS
|

Johanna Gustafsson, som bor med man och två barn i Lindome, fick diabetes när hon var tolv år. Sedan dess hänger hennes liv på att hon får lagom stora doser insulin som gör att kroppen kan bryta ner sockret i blodet.

Insulinpumpen, en liten rektangulär dosa, ligger framför henne på bordet. Slangen är fortfarande kopplad till nålen på magen, där insulinet strömmar in med jämna mellanrum.

Ambulans till akuten

Hon har haft pumpen i sex år, och det har fungerat bra, med undantag för en morgon. Det var en tisdag och hon skulle gå till jobbet.

- Jag kände direkt att något var fel. Det första jag gjorde var att kolla pumpen, för att se om den larmat under natten, men den visade ingenting och det fanns insulin kvar.

ANNONS

Hon ökade dosen med nästan hundra procent - det brukar hjälpa om blodsockernivån är för hög. Inget hände.

- Jag blev sämre, började kräkas okontrollerat och fick fruktansvärd hjärtklappning. Det kändes som om bröstkorgen skulle fläkas upp och jag kastade mig fram och tillbaka i sängen.

I ambulansen in till akuten på Mölndals sjukhus hade hon ett blodsockervärde på 26, idealvärdet på morgonen ska ligga på 4-6. Hon fick insulin med dropp och blev inlagd över natten.

Fel på produkten

Först nästa dag gick det upp för henne vad som hänt. Hon tog kontakt med Medtronic, företaget som tillverkar pumpen, och fick rådet att ta isär pumpen och reservoaren med insulin. Det visade sig att insulinet hade läckt ut inuti pumpen.

- Jag gissar att jag inte fick något insulin alls på hela natten, säger Johanna Gustafsson och förklarar att det kan leda till en livshotande koma.

Hon har träffat representanter för företaget två gånger. Den information hon fått är att det har varit fel på produkten. Det bekräftar Lotte Waller, överläkare på Mölndals sjukhus, som var med vid det första mötet.

- Patienten och företaget var överens om att det inte var ett handhavandefel, utan fel på reservoaren, säger hon.

ANNONS

Men när Johanna Gustafsson frågar efter ekonomisk ersättning från Medtronic får hon svaret att företaget misstänker att det kan finnas andra orsaker till händelsen.

Har inte hittat felet

I stället för begärda 50 000 kronor vill företaget betala henne 2 325 kronor med villkoret att hon fråntar dem ansvaret.

- Jag ser mig inte som något offer. Men jag har mått väldigt dåligt över det här. Och det som gör mig orolig är att de inte har hittat felet. Jag går runt med en produkt som de inte har ändrat på något enda sätt. Det kan drabba fler.

ANNONS