Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Detta har hänt i ubåtsdramat

Delar av den svenska journalisten Kim Walls kropp har hittats i havet efter en ubåtsfärd tillsammans med den danske uppfinnaren Peter Madsen, som nu sitter häktad misstänkt för mord alternativt dråp. Vi reder ut vad som har hänt hittills.

Under fredagsmorgonen den 11e augusti kom rapporter om att en hemmagjord ubåt saknades i Öresund. Uppfinnaren Peter Madsen och den svenske journalisten Kim Wall skulle finnas ombord. Wall arbetade med ett reportage om Madsen och dennes ubåt Nautilus.

Anmäls försvunnen

Enligt de initiala rapporterna hade Nautilus inte kommit tillbaka i tid, och båten anmäldes därför försvunnen på fredagsmorgonen. Kvinnans anhöriga ska också ha anmält henne saknad under natten till fredagen. Danska myndigheter drog igång ett omfattande sökpådrag och slutligen kunde den 18 meter långa Nautilus siktas vid det danska försvarets utkikspunkt Køgebukten vid 11-tiden på fredagsförmiddagen. 

Börjar sjunka

Ubåten började då sjunka och ungefär en halvtimme senare stod ubåtens ägare, uppfinnaren Peter Madsen, välbehållen på land efter en räddningsinsats. Där berättar han för danska TV2 att ett ventilfel på en ballasttank ska ha gjort att båten havererat, och att situationen plötsligt blivit allvarlig när han skulle försöka reparera den. Därefter ska det ha tagit ungefär 30 sekunder för Nautilus att sjunka. 

Anhålls misstänkt för mord alternativt dråp

Madsen frågas även ut av polis om den svenska journalisten och uppger då att han varit ensam i båten när den sjönk. Han säger också att han har lämnat av Kim Wall i Köpenhamn under torsdagskvällen, vid 22.30. Madsen omhändertas av polis på plats. Senare under dagen bekräftar dansk polis att Madsen anhållits misstänkt för mord, alternativt dråp på den svenska journalisten.

Polisen går ut med signalement

Under fredagen går polisen ut med signalement på den saknade svenskan. Hon beskrivs vara i 30-årsåldern, cirka 160 centimeter lång och smalt byggd. När hon klev ombord på UC3 Nautilus under torsdagen var hon klädd i strumpbyxor och en orange blus. På fötterna bar hon ett par vita tennisskor. Under lördagen släpps den svenska journalistens identitet som Kim Wall.

Madsen häktas

På lördagen häktas Madsen – misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död på grund av oaktsamhet. Han nekar till brott. "Min klient har gett en förklaring, men jag kan tyvärr inte gå in på några detaljer. Det har varit en förhandling bakom stängda dörrar", säger Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark efter förhandlingarna i Köpenhamn. 

Ubåten bärgas

Parallellt med häktningen av Madsen, arbetar polis och sjöräddning under lördagen med att få upp ubåten till ytan. Under natten till söndagen töms båten på vatten och klockan nio på söndagsmorgonen påbörjas den kriminaltekniska undersökningen av farkosten. Under en presskonferens vid lunchtid meddelar Köpenhamnspolisen att ingen kropp hittats inne i ubåten.

Ger ny version

En vecka efter att efter att båten bärgas, måndagen den 21:a augusti väljer dansk polis att gå ut med informationen om att Madsen nu ändrat sin version om vad som hänt på båten. Han uppger nu att Kim Wall dött efter en olycka ombord på Nautilus, vilket gjort att han bestämde sig för att "begrava" henne i Køgebukten. Dansk polis uppger att de åtminstone tror på Madsens uppgift om att Kim Wall dog i hans ubåt. 

Kroppsdel hittas i Öresund

I samband med att de nya detaljerna delgetts, och nästan två veckor sedan Kim Walls försvinnande, gör en manlig cyklist i närheten av Öresund ett makabert fynd av en kroppsdel tillhörande en kvinna. Dansk polis bekräftar dagen efter, onsdagen den 23e augusti, att den kroppsdel som hittats tillhör den försvunna svenskan. Enligt polis har kroppsdelen medvetet avlägsnats från Kim Wall. Under den efterföljande presskonferensen bekräftar dansk polis att man funnit blodspår från Kim Wall i Peter Madsens ubåt.

Fakta: Peter Madsen

Peter Madsen, född 1971, är en dansk ingenjör och uppfinnare. Han har gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.

Förutom att han är medlem i flera raketföreningar har Peter Madsen varit med och grundat projektgruppen Copenhagen Suborbitals som arbetar för att skicka människor ut i rymden. Under många år specialiserade han sig på att bygga olika typer av raketmotorer.

Madsen har flera gånger prisbelönats för sitt arbete. 2011 nominerades Copenhagen Suborbitals till World Technology Award. 2012 fick projektgruppen den danska tidningen Politikens pris "Årets vision". Ytterligare två priser har tilldelas rymdprojektet. I oktober 2014 fick Peter Madsen utmärkelsen "Aldrig som de andra" för sitt arbete.

Den senaste och största ubåt som Madsen har byggt, UC3 Nautilus, är 17,8 meter lång och väger 40 ton – världens största hembyggda u-båt. Den kostade motsvarande 1,9 miljoner svenska kronor att bygga.

Källor: Dokumentären "Amateurs in Space", Ingeniør med flera.

Se mer från - Kim Walls försvinnande
Mest läst