Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, Stefan Löfven och Gustav Fridolin på pressträffen om vinsterna i välfärdssektorn.
Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, Stefan Löfven och Gustav Fridolin på pressträffen om vinsterna i välfärdssektorn.

Det blir inte totalförbud mot välfärdsvinster

ANNONS
|

Fick Vänsterpartiet igenom sina krav om vinster i välfärden?

- Nja, det blir inget totalförbud för vinstuttag, men det kommer att regleras hårt. Ulla Andersson, V:s ekonomiskpolitiska talesperson, förklarade att ett företag kan ta ut ett "ensiffrigt belopp i den nedre delen av den ensiffriga skalan". Regleringen ska gälla både förskolor, skolor, äldreomsorg, HVB-hem och vårdcentraler. Utredningen som ska presenteras i mars 2016 kommer också att ge förslag på hur kommunerna ska få mer att säga till om när det gäller etableringar av till exempel friskolor.

Vad innebär det för Göteborg?

- Det kan innebära att många skolor kommer att byta ägare. Sveriges största skolkoncern Academedia ägs av ett riskkapitalbolag och har flera skolor i Göteborg, till exempel Fenestras grundskolor och gymnasieskolor som Mikael Elias, Sjölins och IT-gymnasiet. Var femte elev i Göteborg går på en friskola, men där finns olika former och alla tar inte ut vinst. Också när det gäller äldreboenden finns några privata aktörer i Göteborg, även om de är betydligt färre än i Stockholm. Vårdcentralerna är en annan stor sektor där det kan komma att ske många förändringar av ägandet.

ANNONS

För framtiden kommer det kommunala vetot mot nyetableringar att göra det svårare att starta friskolor. Hade Göteborgs rödgröna majoritet fått bestämma hade troligen nystartade Fridaskolan på Norra Hisingen eller idrottsskolan Prolympia i Tynnered inte fått tillstånd.

Ska alla vara nöjda nu?

- Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson lyste i kapp med regeringens Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP) på pressträffen. Regeringen kan vara nöjd med att ha köpt sig tid och fått V på gott humör inför budgetomröstningen. Sjöstedt kan nog, trots allt, få med sig de flesta av sina väljare på den här uppgörelsen.

Men vi ska komma ihåg att utredningen håller på i ett och ett halvt år. Sedan ska förslaget igenom riksdagen och där kommer regeringen och V att vara beroende av att SD röstar med dem för att få igenom förslaget.

En som verkligen inte är nöjd på måndagen är Jan Björklund (FP). Han hävdar att det här var spiken i kistan för friskoleöverenskommelsen. Och han har de övriga inom Alliansen med sig. De kritiserar att företagen inom välfärdssektorn kommer att begränsas hårt och att det tar så lång tid innan ett besked kommer.

ANNONS