Sammanlagt ska Yves Letermes privata affärer ha kostat Idea, och därmed skattebetalarna i de 31 medlemsländerna, drygt 600 000 kronor fram till och med årsskiftet. Akrivbild.
Sammanlagt ska Yves Letermes privata affärer ha kostat Idea, och därmed skattebetalarna i de 31 medlemsländerna, drygt 600 000 kronor fram till och med årsskiftet. Akrivbild.

Demokratiinstitut får allvarlig kritik

Demokratiinstitutet Ideas ledning pekas ut som auktoritär och lynnig i en extern granskning, skriver den Sidaägda tidningen Omvärlden. Däremot gjorde inte den internationella organisationen fel när generalsekreteraren ersattes med biståndsmedel för sin skatteaffär.

ANNONS
|

Ett 30-tal anställda och före detta anställda på Stockholmsbaserade Idea vittnar i revisionsfirman KPMG:s granskning om tystnadskultur, diskriminering och strikt hierarki.

Generalsekreteraren, den tidigare belgiske premiärministern Yves Leterme, uppges styra resultatfokuserat och beslutsamt, men också auktoritärt och lynnigt, skriver Omvärlden.

Sverige har strypt bidragen till Idea. Detta efter att det i ett anonymt brev tidigare i år framkom att Leterme betalat advokater med drygt 600000 kronor i biståndsmedel för att slippa inkomstskatt i Belgien. Han ska även ha ersatts av Idea för upptaxering med nästan en halv miljon kronor.

ANNONS

När det gäller skattetvisten konstaterar KPMG att Idea inte begått något formellt juridiskt fel, skriver Omvärlden.

- Revisionsrapporten som du uppenbarligen har läst, åtminstone delar av, friar mig helt från alla falska anklagelser i det anonyma brevet. Som journalist är du skyldig att skriva och publicera sanningen. Det har jag nu informerat dig om, säger Yves Leterme till tidningens reporter.

Han upprepar samma svar på samtliga frågor, totalt 15 gånger.

Regeringens kritik mot Letermes agerande står fast.

- Även om det inte är juridiskt felaktigt är detta inte ett korrekt och hederligt sätt att använda biståndsmedel och skattepengar, säger statssekreterare Eva Svedling (MP) till Omvärlden.

TT

ANNONS