Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) sin nya regering.
Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) sin nya regering. Bild: Andera Wiklund/TT

De ska styra Sverige – här är de nya ministrarna

Amanda Lind, Jennie Nilsson och Matilda Ernkrans är nya namn i regeringen tillsammans med veteranen Hans Dahlgren, som nu blir EU-minister. Men mest av allt var det kända namn som fick fortsatt förtroende.

ANNONS
|

I linje med förhandstipsen kom Anders Ygeman tillbaka i regeringen. Den förre inrikesministern, som tvingades lämna regeringen efter skandalen på Transportstyrelsen, tar nu plats på infrastrukturdepartementet och får ansvar för energi och digitalisering.

Så här ser den nya regeringen ut.

Bild: Jessica Gow/TT

Stefan Löfven (S), statsminister

grade crossed
Efter en rekordlång regeringsbildning kan alltså S-ledaren installeras för en andra mandatperiod. Av regeringsförklaringen framgick att inriktningen nu blir en annan, då den nya S-MP-regeringen vilar mot Centern och Liberalerna istället för Vänsterpartiet.
Bild: Henrik Montgomery/TT

Hans Dahlgren (S), EU-minister

grade crossed
En S-veteran som fick sin första tjänst i regeringskansliet 1975, som medarbetare till dåvarande utrikesministern Sven Andersson. Får nu en placering i statsrådsberedningen för att arbeta direkt under statsministern med bland annat EU-frågor.
Bild: Henrik Montgomery/TT

Morgan Johansson (S), justitieminister

grade crossed
Erfaren minister som var folkhälsominister i Göran Perssons regering 2002-2006. Fortsätter som migrations- och justitieminister. Har varit ansvarig för migrationsfrågorna ända sedan 2014 och justitieminister sedan regeringsombildningen sommaren 2017.
Bild: Hanna Franzén/TT

Mikael Damberg (S), inrikesminister

grade crossed
Flyttar från näringsdepartementet till justitiedepartementet och kommer att få en viktig roll som ansvarig för polisen, som ska rekrytera 10 000 nya medarbetare under de kommande åren. Kampen mot den organiserade brottsligheten kommer också att stå i centrum.
Bild: Pontus Lundahl/TT

Margot Wallström (S), utrikesminister

grade crossed
Den mest erfarna ministern i regeringen. Har tidigare varit minister under både Ingvar Carlsson och Göran Persson. Var utrikesminister även under förra mandatperioden då hon bland myntade begreppet feministisk utrikespolitik och skapade stora rubriker när hon erkände Palestina som stat.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Peter Eriksson (MP), biståndsminister

grade crossed
En av de mest erfarna miljöpartisterna. Har tidigare varit partiets språkrör tillsammans med Maria Wetterstrand under perioden 2002-2011. Fick under förra mandatperioden kliva in i rollen som bostads- och digitaliseringsminister när partikollegan Mehmet Kaplan tvingades avgå. Nu blir Eriksson ny biståndsminister.
Bild: Wiktor Nummelin/TT

Ann Linde (S), utrikeshandelsminister

grade crossed
Ann Linde har haft en nyckelroll i frågor som rör brexit och det upptrappade handelskriget i världen och fortsätter med samma frågor på utrikesdepartementet.
Bild: Henrik Montgomery/TT

Peter Hultqvist (S), försvarsminister

grade crossed
Räddades kvar av Stefan Löfven när Anna Johansson och Anders Ygeman offrades i samband med skandalen i Transportstyrelsen. Statsministern har ett stort förtroende för Hultqvist som får arbeta vidare med att bygga upp Sveriges försvar, som får ökade resurser under mandatperioden.
Bild: Marc Femenia/TT

Lena Hallengren (S), socialminister

grade crossed
När Åsa Regner för drygt ett år sedan plötsligt lämnade posten som Barn-, äldre- och jämställdhetsminister för ett toppjobb i FN fick Lena Hallengren kallas in för att axla ansvaret. Nu får hon det mycket tunga uppdraget som socialminister och får det samlade ansvaret för sjukvårds- och äldrefrågor.
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminster

grade crossed
Den enda ministern med anknytning till Göteborg i Stefan Löfvens regering. Kom in i regeringen som socialförsäkringsminister 2014 och får fortsatt förtroende.
Bild: Anders Wiklund/TT

Magdalena Andersson (S), finansminister

grade crossed
En av Löfvens närmsta och mest betrodda medarbetare som inte har gjort sig särskilt populär hos de borgerliga partierna. Fortsätter i den mycket tunga posten som finansminister och kommer få det mycket svåra uppdraget att sy ihop budgetarna efter överenskommelsen mellan S, MP, C och L.
Bild: Maja Suslin/TT

Per Bolund (MP), statsråd finansdepartementet

grade crossed
Fortsätter som biträdande finansminister vid sidan av Magdalena Andersson, men får nu utökat ansvar som bostadsminister. Pekas av många ut som Gustav Fridolins efterträdare som nytt språkrör.
Bild: Hanna Franzén/TT

Ardalan Shekarabi (S), statsråd finansdepartementet

grade crossed
Fortsätter i rollen som civilminister. Fick under förra mandatperioden hantera många svåra utspel som exempelvis den kontroversiella Reepalu-utredningen och förbud mot religiösa friskolor.
Bild: Hanna Franzén/TT

Anna Ekström (S), utbildningsminister

grade crossed
När Gustav Fridolin nu lämnar politiken tar Anna Ekström över det samlade ansvaret för utbildningsfrågorna. Har tunga meriter som generaldirektör för Skolverket och blev erbjudet ministerpost även i regeringen Reinfeldt men tackade nej.
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning

grade crossed
Valdes under hösten till ordförande i utbildningsutskottet och varit riksdagsledamot sedan 2002. En av de mer okända namnen i den nya regeringen. Betonande framförallt att man måste få fler att utbilda sig till lärare samt tillgängliggöra högre utbildning på fler delar i landet.
Bild: Erik Simander/TT

Isabella Lövin (MP), Vice statsminister och miljö- och klimatminister.

grade crossed
Fortsätter som väntat som vice statsminister men tar nu också över posten som miljö- och klimatminister när partikollegan Karolina Skog lämnar. Blev språkrör efter att Åsa Romson tvingades lämna för tre år sedan och kommer att synas betydligt mycket mer nu när språkrörskollegan Gustav Fridolin avvecklar sin politiska karriär.
Bild: Janerik Henriksson/TT

Ibrahim Baylan (S), näringsminister

grade crossed
Var energiminister och sydde ihop den blocköverskridande energiöverenskommelsen under förra mandatperioden. I en regeringsombildning 2016 fick han flytta till statsrådsberedningen för en roll som samordningsminister. Får nu den tunga posten som näringsminister.
Bild: Jessica Gow/TT

Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister

grade crossed
Hallänning som började sin politiska bana i Hyltebruk, där hon bland annat varit kommunstyrelsens ordförande. Har suttit i riksdagen sedan 2006 och var under den senaste mandatperioden ordförande i näringsutskottet. Får nu ansvar för landsbygdsfrågor, med placering i näringsdepartementet.
Bild: Maja Suslin/TT

Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister

grade crossed
Kommer närmst från den tunga rollen som partisekreterare i Miljöpartiet. Varit medlem i partiet i över 20 år och har tidigare erfarenhet som kommunalråd i Härnösands kommun. Tar nu över posten som kultur- och demokratiminister efter att partikollegan Alice Bah Kuhnke nu väljer att satsa på Europaparlamentsvalet i vår.
Bild: Erik Simander/TT

Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister

grade crossed
Arbetsmarknadsfrågorna är centrala för Socialdemokraterna, men det är också ett politikområde där överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna sätter tydliga avtryck. Ylva Johansson, som är en av regeringens mest erfarna ministrar, får fortsatt förtroende på posten som arbetsmarknadsminister. Har tidigare varit biträdande utbildningsminister och biträdande socialminister i Persson-regeringar.
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Åsa Lindhagen (MP), statsråd i arbetsmarknadsdepartementet

grade crossed
Ny i riksdagen och ny i regeringen. Var tidigare socialborgarråd i det tidigare rödgröna styret i Stockholm. Känd för att ha drivit frågor om stöd till papperslösa och ensamkommande unga. På måndagens pressträff pratade hon bland annat om kampen mot hedersförtrycket.
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister

grade crossed
Har suttit i riksdagen sedan 1994 och har haft en rad tunga roller, bland annat som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Tog över som infrastrukturminister efter Anna Johansson sommaren 2017. Kommer nu bland annat att få lotsa planerna på nya höghastighetsbanor vidare.
Bild: Claudio Bresciani/TT

Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister

grade crossed
Det mest omdiskuterade namnet både inför och efter det att Stefan Löfven presenterade sin regering. Fick lämna posten som inrikesminister efter skandalen på Transportstyrelsen. Tillbaka i rollen som ansvarig för energi- och digitaliseringsfrågor på det nya infrastrukturdepartementet.
ANNONS