De ska lösa gåtan med IS-svenskarna

Nu inleds det första forskningsprojektet för att ta reda på varför personer lämnar Sverige för att delta i den islamistiska krigföringen i Syrien och Irak.

ANNONS
|

–Vi ska studera också vit makt-rörelsen och den så kallade autonoma rörelsen. Men det är så klart resenärerna som är mest hett, säger Christofer Edling, professor i sociologi i Lund och projektledare.

”Våldsbejakande organisering och antisociala karriärer” har nyligen godkänts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och får tillsammans med två andra forskningsprojekt i närliggande ämnen 15 miljoner kronor.

Någon ansökan hos etikprövningsnämnden är ännu inte gjord, inte heller någon formell ansökan hos säkerhetspolisen om att ta del av personuppgifter om exempelvis de 299 jihadist-resenärer som identifierats.

–Vi har sonderat terrängen hos Säpo om möjligheten att ta del av dessa uppgifter. Säpo har gett ett avvaktande svar. Vi vill samarbeta med alla myndigheter som har och vill utveckla kunskap om de här miljöerna, från säkerhetspolisen till socialtjänsten, säger Edling.

ANNONS

Forskningsprojektet är tänkt att öka förståelsen kring varför folk engagerar sig i våldsbejakande extremism. Det syftar också till att ge rekommendationer om hur den kan förebyggas.

–Vi skulle vilja matcha de aktuella personerna mot uppgifter i brotts- och misstankeregistren, tala med dem som ännu är i livet och koppla på annan information om deras individuella livsförlopp.

Centralt i forskningsprojektet är våldet och vilken roll det har i förhållande till ideologi och religion.

–Vårt perspektiv är att kontrastera de tre våldsbejakande miljöerna och undersöka om det finns någon växelverkan mellan dem, förklarar Christofer Edling.

Som en första del i projektet utkommer i sommar en antologi där forskare diskuterar våld i olika sociala sammanhang.

Flera framträdande forskare kommer att delta i projektet vars empiriska del väntas ta tre år.

En av dem är professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki.

–Det har inte gjorts någon jihadist-undersökning i Sverige och en sådan behövs. Samtidigt är det viktigt att påpeka att undersökningen omfattar alla de tre våldsbejakande miljöerna, säger Sarnecki.

Andra forskare som engagerats är sociologerna Jens Rydgren och Mikaela Sundberg, som skrivit om politisk radikalism respektive franska främlingslegionen samt Amir Rostami som även är polis med uppdrag i Mona Sahlins kommitté mot våldsbejakande extremism.

ANNONS

Södertörns högskola gör en undersökning av den vänsterautonoma rörelsen i tre städer för att belysa effekten av myndigheternas motåtgärder.

Umeå universitet undersöker lokal motståndskraft mot radikalisering och våldsbejakande extremism.

ANNONS