De begick 10 000 brott - lurade till sig miljoner

Tolv åtalade, 10 000 brott och nästan 500 brottsoffer - det var åklagarnas utgångspunkt. Enligt dem lurades privatpersoner, företag och myndigheter över hela Sverige att betala totalt fem miljoner kronor för söktjänster på internet - som saknade värde. Nu har domen kommit.

ANNONS
|

I slutet av förra året åtalades tolv personer för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Enligt åklagarna var dessa tolv personer, på olika sätt och i olika grad, inblandade i en bluff som gick ut på att vilseleda företagare, skolor, myndigheter, bostadsrättsföreningar och privatpersoner från hela Sverige, inklusiveVästsverige och Göteborg, att betala för att få finnas med på söktjänster på nätet.

LÄS MER: Misstänks för 10 000 brott - mot nästan 500 offer

Rädda för Kronofogden

Åklagaren har berättat att de misstänkta ringde runt till offren och påstod att de hade ett avtal sedan tidigare som gick ut på att de betalade för att finnas med på de här sidorna. När de ringde upp frågade de om de ville fortsätta eller avsluta tjänsten.

ANNONS

Offren hade ingen aning om att de var med på någon söktjänst men försäljarna stod på sig och sa att det visst var så.

– Då gick personerna med på att avsluta det här avtalet men då fick man en slutfaktura på belopp som låg på mellan kanske 5 000 och 15 000 som skickades ut. Många betalade det här för att de var rädda för att hamna hos kronofogden, har kammaråklagare Thomas Ramstedt förklarat.

Tjänat miljonbelopp

Enligt åklagaren är det nästan 500 offer och de har betalat miljonbelopp till ligan.

– Det har flutit in över fem miljoner här, på vanliga fakturor. Målsägarna har betalat och sammantaget har det blivit stora belopp, har Thomas Ramstedt sagt.

Åklagaren har sagt att det totalt rör sig om 10 000 brott som ligan begått, tillsammans.

– Det är ungefär 750 brottstillfällen som vi har gått igenom som är både fullbordade brott och försök. Det blir en misstanke varje gång ett brott begås och det gånger tolv eftersom det är tolv inblandade, förklarade Thomas Ramstedt.

"Svartverksamhet"

De tolv åtalade är mellan 25-årsåldern och 65-årsåldern. De har som sagt haft olika roller i verksamheten enligt åklagarens misstankar.

– Vi menar att det är tre personer som har drivit den här verksamheten och så har man haft säljare. Sedan har det funnits två personer till som har haft hand om själva inbetalningarna och tagit ut pengarna från konton där pengarna har gått in. Pengarna har fördelats tillbaka in i verksamheten. Det har varit svartverksamhet utan insyn från myndigheter menar vi, har Thomas Ramstedt sagt.

ANNONS

"Inte helt moraliskt korrekt"

De åtalade har förnekat brott.

– Jag har inte lurat någon, sa en säljare i polisförhör.

En annan är mer öppen med vad som hänt.

– De kanske inte riktigt fick det mesta möjliga för pengarna, jag visste självklart att det inte var helt moraliskt korrekt.

En av huvudmännen har i förhör inte velat lämna så många kommentarer.

– Jag kommenterar ingenting, tack, sa han på många av polisens frågor.

Så blev domen

Efter att rättegången avslutats sa åklagaren att han yrkat på ganska långa fängelsestraff.

– När det gäller huvudmännen, cheferna som ligger bakom det här, tycker vi att det rör sig om fängelse i fyra fem år eftersom det är så många grova bedrägerier och försök, samt det höga beloppet. Sedan är det fallande skala neråt när det gäller övrigas medverkande.

– Det är så vi har yrkat och så får vi se vad tingsrätten kommer fram till, sa Thomas Ramstedt.

Nu döms de tre huvudmännen till fängelse i fyra år vardera.

De döms för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. I domen framgår det att de döms för 652 fullbordade grova bedrägerier och 89 försöksbrott.

De döms också till att betala skadestånd till strax över 400 målsägande med sammanlagt drygt fyra miljoner kronor.

ANNONS

Sju av de åtalade döms för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. Tingsrätten gör dock bedömningen att deras delaktighet är mindre allvarlig och de döms därför till villkorlig dom och dagsböter.

En frias för bedrägeribrotten

Den elfte personendöms för grovt penninghäleri till villkorlig dom och dagsböter.

Även dessa, totalt åtta personer, ska betala skadestånd till målsägandena.

Det är endast en person som frias för de grova bedrägeribrotten. Han döms däremot för grovt penninghäleri till villkorlig dom och dagsböter.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att de bedömer brottsligheten som grovt bedrägeri eftersom "verksamheten bedrivits organiserat och systematiskt, omfattat ett betydande belopp". Till detta kommer att de "riktat sig mot ett mycket stort antal målsägande, varav flera på grund av sjukdom, ålder eller små ekonomiska omständigheter haft svårt att stå emot de ogrundade betalningskraven".

ANNONS