De åkte fast i tullen - hade fem skottkärror med knark

Tullen i Trelleborg hittade 90 kilo cannabis i en bil med släp. Tjänstemännen tog narkotikan i beslag utan att informera männen i bilen, som i god tro körde vidare till ett lager utanför Borås.

ANNONS
|

En dragbil med släp kom med färja från Tyskland till Trelleborg och plockades till tullkontroll. Det hela inträffade i slutet av juli i år.Enligt fraktsedeln skulle lasten innehålla isoleringsplattor, men tulltjänstemännen var misstänksamma och bestämde sig för att scanna ekipaget med röntgen. Mitt bland 200 paket med isoleringsskivor fanns lönnutrymmen där det låg 90 kilo cannabis. Tulljänstemännen beslagtog narkotikan och lät de tre männen i bilen köra vidare utan att berätta för dem att knarket hade plockats ur lasten. Tullverket hade däremot satt span på bilen för att ta reda på vart den åkte.

Lagerlokal utanför Borås

Enligt fraktsedeln skulle ekipaget köra till Norrköping, men i stället åkte de tre smugglarna till en lagerlokal på en ort mellan Göteborg och Borås. När de tre männen och mottagaren lastade ur leveransen greps de av tullverkets tjänstemän. I lagerlokalen upptäcktes ytterligare sex kilo cannabis och förpackningar som tydde på att minst en last levererats dit tidigare.

ANNONS

–Det är ett mycket stort beslag. Ett väldigt typiskt smugglingsärende där man hardolt det i lasten.Ett skolexempel som man brukar få lära signär man ska bli tulltjänsteman,sägerSuzanne Malmros Axelsson, Tullverkets utredare i ärendet.

Värde på 9 miljoner kronor

På tullverkets bilder syns förpackningarna med cannabis i en skottkärra. De totalt 180 paketen fyllde fem skottkärror och värdet uppskattas till cirka nio miljoner kronor på gatan. Vid en fällande dom riskerar de misstänka, minst sju års fängelse. På tullverket tror man att det troligtvis rörde sig om en större smugglarliga.

– När det är så mycket brukar det inte bara vara en person bakom, utan en större organisation. Tyvärr har vi inte lyckats hitta några fler än de tre misstänkta i det här fallet, sägerSuzanne Malmros Axelsson.

ANNONS