EU:s medicinmyndighet Ema måste flytta från London senast den 29 mars 2019 då Storbritannien lämnar EU. Arkivbild.
EU:s medicinmyndighet Ema måste flytta från London senast den 29 mars 2019 då Storbritannien lämnar EU. Arkivbild.

Dansk-svensk träta efter Ema-förlust

Som en straffläggning i fotboll, suckar förlorarna sedan Amsterdam och Paris vunnit dramatisk lottningar om nya säten för EU:s läkemedels- och bankmyndigheter. Danmark anklagar Sverige för svek sedan varken Stockholm eller Köpenhamn lyckats få tillräckligt stöd.

ANNONS
|

Stockholms förhoppningar om att få ta över läkemedelsmyndigheten Ema, med drygt 900 anställda, försvann redan i måndagseftermiddagens första röstningsomgång i Bryssel.

- Jag hade hoppats på att vi skulle få mer stöd, det hade jag gjort. Jag tror nog vi fick röster av dem som vi hade pratat ordentligt med. Men det har ju varit fler som sagt att de har röstat på oss än vad som har gjort det, konstaterar EU- och handelsminister Ann Linde (S) efteråt.

ANNONS

Dramatiken blev till sist enorm om båda de två EU-myndigheter som måste flyttas från London i och med det brittiska utträdet ur EU.

Amsterdam–Milano i slutomgången om Ema slutade 13–13 – varpå lotten avgjorde till nederländsk fördel.

- Det är som att förlora en final på straffar, suckar italienske EU-ministern Sandro Gozi.

Paris–Dublin i kampen om Eba gav sedan exakt samma siffror – med Paris som segrare i lottdragningen.

Svenskt svek?

Enligt läckta uppgifter inifrån mötet hamnade Stockholm på sjätte plats i den första omgången, varifrån Milano och Amsterdam fick med sig Köpenhamn till runda två.

När sedan danskarna fick ge sig i mellanrundan var bitterheten stor – inte minst riktat mot Sverige, som Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen pekade ut för att inte ha stöttat grannlandets bud.

- Svenskarna sviker på riktigt många områden i dag, säger Samuelsen bistert.

ANNONS

Ett olyckligt uttalande, tycker Ann Linde.

- Det är ju ingenting som blir bättre av att ministrar står och anklagar andra länder i tv och jag hoppas att så fort besvikelsen har lagt sig så kommer vi att fortsätta ha de goda relationer som Sverige och Danmark alltid ska ha. Det är ingen politisk kris. Jag tror att det är ord sagda i besvikelsens hetta., säger EU-ministern.

Hemliga röster

Hur Sverige röstade vill hon dock inte uppge.

- Det kommer jag inte säga för det var hemliga röstningar i alla omgångar och naturligtvis är det så att alla andra kandidater vill att vi ska lägga våra röster just på dem.

Att det för svensk del skulle ha varit bättre med Köpenhamn – med tanke på närheten till Skåne – än någon av de andra kandidaterna i andra omgången vill hon inte gå in på.

ANNONS

- Naturligtvis hade Köpenhamn varit bättre för Köpenhamn och Danmark. Vi menar ju att om Stockholm hade vunnit så hade också Lund och Malmö tjänat väldigt mycket på det, säger Linde.

"Mycket värt"

Regeringen har lagt ned rejäla summor på att kandidera och marknadsföra Stockholm i kampen om Ema. Men trots sjätteplatsen var det värt det, anser EU-ministern.

- Definitivt. Möjligheten att få den stora myndigheten med 900 jobb och 36000 besök och dessutom en boost till svensk life science-verksamhet hade varit så oerhört mycket värt. Det hade varit helt felaktigt om vi inte hade gett oss in i kampen eftersom vi vet att vi kunde ge ett bra bud, säger Ann Linde.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: De kämpade om Ema och Eba

EU:s allmänna ministerråd för frågor kring Storbritanniens kommande utträde ur EU har röstat om nya säten för medicinmyndigheten Ema och bankmyndigheten Eba, som inte längre kan stanna i London efter det brittiska utträdet den 29 mars 2019.

Om Ema kämpade totalt 19 länder/städer: Amsterdam, Aten, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Dublin, Helsingfors, Köpenhamn, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Warszawa, Wien och Zagreb. Till sist vann Amsterdam efter lottning i finalen mot Milano.

Om Eba kämpade åtta städer: Bryssel, Dublin, Frankfurt, Luxemburg, Paris, Prag, Warszawa och Wien. Vinnare blev Paris efter lottning i finalen mot Dublin.

Resultaten ska senare formellt bekräftas av såväl EU-länderna som EU-parlamentet. Medlemsländerna har dock på förhand lovat att acceptera utgången i Bryssel.

Fakta: Ema och Eba

European Medicines Agency (Ema) grundades 1995 och har runt 900 anställda. Ema ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU, bland annat godkänner myndigheten nya läkemedel för försäljning.

European Banking Authority (Eba) grundades 2011 och har drygt 150 anställda. Eba utför stresstester på banker och kontrollerar att de nationella tillsynsmyndigheterna i banksektorn sköter sitt jobb.

ANNONS