Mikael Damberg.
Mikael Damberg.

Damberg vikarierar i första debatten

ANNONS
|

Klockan nio på onsdagsmorgonen inleds en cirka fem timmar lång allmänpolitisk debatt mellan partiledarna.

Eller ja, mellan sju ledare för riksdagspartier och så en gruppledare. Eftersom Socialdemokraternas Stefan Löfven saknar riksdagsplats representeras det partiet i stället av gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg.

Senast med Juholt

Senast det hölls partiledardebatt i riksdagen var den 18 januari. Det blev den förre socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholts sista större framträdande i den rollen. Tre dagar senare tvingades han hålla det tal i Oskarshamn där han meddelade sin avgång.

Men även på många andra sätt är läget i det politiska Sverige kraftigt förändrat jämfört med den senaste partiledardebatten. I januari hade Socialdemokraterna bara stöd av 24,6 procent av svenskarna, enligt GP/Sifo. I maj hade siffran stigit till 36,7 procent.

ANNONS

Moderaterna har i stället backat från 32,9 procent till 27,7 procent under samma tid. Det är en utmaning för Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt.

I januari var vidare Jonas Sjöstedt alldeles nytillträdd som ledare för Vänsterpartiet. Han kunde då glädja sig åt att hans parti hade 8,8 procent av väljarna bakom sig, men i maj månads Sifomätning var Vänstern åter nere på 5,3 procent, ungefär samma nivå som i valet 2010.

Miljöpartiet har tappat

Miljöpartiet, som i partiledardebatten företräds av Åsa Romson, har också tappat stöd sedan i januari. Då fick partiet 11,8 procent i GP/Sifo, mot 9,2 procent i maj.

Övriga partier i debatten har ungefär samma opinionsstöd nu som i början av året.

Dagens debatt kommer säkert delvis att präglas av den ökade oron för den ekonomiska krisen i främst Europa. Jämfört med för några månader sedan syns allt fler tecken på att den är på väg att förvärras.

Partiledardebatten sänds i Sveriges televisions kanal två och kan även följas på riksdagens webbplats.

ANNONS