Dags att deklarera – redan nu

ANNONS
|

Och Skatteverket fortsätter att slå ett slag för den elektroniska deklarationsvägen. Enklare, snabbare, säkrare och med färre fel.

–Vi vill vårda viljan att göra rätt från början och att använda e-vägen ger mindre fel än när man deklarerar på papper, konstaterar Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Förra året hittades omkring 300000 summerings- och överföringsfel, onödiga fel som undviks när man låter tekniken summera och sätta siffrorna i rätt ruta. Det är sex gånger vanligare med fel i pappersdeklarationer än i de elektroniska.

Nästan alla kan

En av nyheterna i år är att även omkring 700000 näringsidkare kan få tillbaka på skatten redan till midsommar om de deklarerar elektroniskt och anmäler bankkonto till Skatteverket. När möjligheten att få tillbaka på skatten till midsommar lanserades första gången tog antalet som deklarerade elektroniskt ett rejält skutt uppåt. Nu är man uppe i drygt 4,6 miljoner e-deklaranter. Och fler vill man ha.

ANNONS

De kommande veckorna skickar Skatteverket ut 7549500 deklarationer, vilket är rekord. Och mer än 99 procent kan deklarera via datorn eller telefonen.

Redan nästa år räknar Skatteverket med att kunna slippa en del pappersutskick.

–Då blir det möjligt att säga: Jag är så pass modern att jag avsäger mig pappersblankett, säger Hansson.

Anmäl ett konto

Skatteverket har också underlättat för mer än en halv miljon aktieägare, de flesta i Telia Sonera som efter bolagets inlösenprogram ska skatta förlust eller vinst. De uppgifterna finns förtryckta.

Får du mindre än 2000 kronor tillbaka på skatten betalas pengarna bara ut om du har anmält ett konto. Inga utbetalningskort skickas ut, utan pengarna får sitta kvar på ditt skattekonto.

Senast vid midnatt den 2 maj ska deklarationen finnas hos Skattverket.

ANNONS