Gun-Britt Berggren, 81 år, tränar på Friskis och svettis vid Hornstull i Stockholm.
Gun-Britt Berggren, 81 år, tränar på Friskis och svettis vid Hornstull i Stockholm.

Dagens 70 är det nya 50

ANNONS
|

Den första grupp som undersöktes bestod av personer födda i början av 1900-talet med helt andra levnadsvillkor än vi har i dag. Dessa 70-åringar hade ofta haft tunga jobb, arbetat sexdagarsveckor och bara haft rätt till semester under senare delen av sina yrkesliv.

- När de kom upp i pensionsåldern var de slitna. Många hade så klen hälsa att de dukade under vid minsta påfrestning, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Agecap, ett center för forskning om äldre och hälsa som startade 2013 vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Ända sedan 1971 har forskarna vid Göteborgs universitet följt pensionärer ur olika generationer.

För närvarande studerar forskarna 1 200 personer som är födda 1944 och skillnaden är enorm. Dagens 70-åringar är visserligen inte befriade från sjukdomar, men de känner sig ändå mycket friskare. Tack vare bättre medicinska behandlingar kan många bära på en sjukdom utan att störas så mycket av den.

- Jag brukar säga att dagens 70 är det nya 50. Viktiga förklaringar till detta är att 40-talisterna både äter bättre och motionerar mer än tidigare generationer. De har också haft lyckan att leva hela sina liv i ett välfärdssamhälle, säger Ingmar Skoog.

Han är övertygad om att vi har med oss de faktorer som påverkar vårt åldrande ända från födseln. Men också ekonomiska förutsättningar spelar roll för hur man kan leva efter pensioneringen.

- Förr var pensionärer ofta fattiga. I dag har många råd att resa och göra saker som påminner om hur de levde som tonåringar, före jobb och familj. Så det är inte heller fel att tala om dagens 70 som det nya 20, säger Ingmar Skoog.

ANNONS

Han deltar just nu i Nobel Week Dialogue, ett evenemang i anslutning till utdelandet av Nobelprisen i Stockholm. Årets tema för forskarnas diskussioner rör just åldrandet och dess sjukdomar.

I går presenterade Svenska Dagbladet nya siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat som visar att svenska pensionärer är friskast i EU.

I Sverige kan en 65-årig kvinna se fram emot 16 år utan svåra krämpor. För män i samma ålder handlar det om 14 friska år efter pensioneringen. Genomsnittet i EU ligger på 8,5 år.

Ingmar Skoogs studier av äldres hälsa och välmående visar att utvecklingen går mycket snabbt. Sedan början av 70-talet har 70-åringarna bland annat fått lägre blodtryck, bättre kondition samt fler poäng på intelligenstester.

- Som det ser ut nu kommer antalet friska år att fortsätta öka. Åtminstone finns ingenting som tyder på motsatsen, säger han.

ANNONS