Lavinfaran i stora delar av fjällen bedöms under tisdagen som betydande. Arkivbild.
Lavinfaran i stora delar av fjällen bedöms under tisdagen som betydande. Arkivbild.

Dålig lavinkunskap hos offpiståkare

Majoriteten offpiståkare har bristande kunskap om laviner, visar en undersökning. Samtidigt är det en trend att ge sig ut i åkning bortom skidanläggningarnas områden.

ANNONS
|

Två av tre offpiståkare saknar tillräckligt med lavinkunskap, enligt en enkät från Naturvårdsverket till 1208 skid- och snowboardåkare.

Det oroar Per-Olov Wikberg, samordnare i fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

- Ja, även om jag förstår det. De allra flesta håller sig i pisterna, men när det är fina förhållanden vill många prova offpist och då är det få som har tränat, och kunskap är något man får genom att åka mycket, säger han.

ANNONS

15 minuter på dig

Endast 35 procent av de svarande bedömer att deras lavinkunskaper är goda.

Det kan handla om att ha kunskap om hur man förbereder sig inför åkning i lavinterräng, vilka vägval som är säkra på fjället, vilka tecken som tyder på lavinfara, men också om olyckan är framme hur man ska agera för att snabbt undsätta en person som dragits med i en lavin.

- Om det händer en olycka och en lavin inträffar och en eller två dras med, då behöver de här personerna väldigt snabbt hjälp. Dras du med under snön har du ungefär 15 minuter på dig säger forskningen, och då måste man grävas upp snabbt, säger Per-Olov Wikberg.

Med lavinsändare och lavinsond kan du söka upp personen under snömassorna.

- Fjällräddningen är också viktig men de kommer alltid för sent om det inte finns en luftficka. Fjällräddningen har erfarenheten att man gräver upp döda människor, säger Wikberg.

ANNONS

Betydande lavinfara

Uppmaningen är att alla som åker i lavinterräng bör träna på lavinräddning minst en gång per år. De senaste åren har också toppturandet bortom skidanläggningarnas preparerade områden blivit allt vanligare, och i vinter är snömängderna i framförallt södra fjällen mycket stora.

Lavinfaran i delar av fjällvärlden bedöms på tisdagen som "betydande", vilket innebär en trea på den femgradiga skalan. Trean är utfärdad i västra Vindelfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen. Vid Abisko och Riksgränsen bedöms lavinfaran som liten, en etta, och runt Kebnekaisefjällen går de inte att bedöma.

Men läget kan slå om snabbt och prognoserna förändras dag för dag, enligt Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

TT

Fakta: Här kan du hitta kunskap

Naturvårdsverkets hemsida: http://www.naturvardsverket.se/

Lavinprognoser: https://www.lavinprognoser.se/oversikt-alla-omraden/

Lavinutbildningar: http://svelav.se/

ANNONS