Därför vill Ikea-mördaren ha permission

Den 38-årige Ikea-mördaren är dömd till fängelse på livstid. För två år sedan knivhögg han en mamma och hennes son till döds på Ikea i Västerås. Nu vill han ha permission. Kriminalvårdens beslut: Avslag.

ANNONS
|

Den 55-åriga kvinnan och hennes 28-årige son var på Ikea i Västerås.

I samma butik var också Abraham Ukbagabir. Han plockade på sig en kniv från husgerådsavdelningen och valde sedanslumpmässigt ut sina offer –mamman och sonen. Han gick fram till dem och knivhögg bådatill döds.

Efter dubbelmordet skar Ukbagabir sig själv. När han sedan vaknade upp på sjukhuset kom hans första medgivanden.

Livstidsstraff

Den eritreanske medborgaren genomfördedådet efter att ha nekats asyl i Sverige. Drygt en timme innan attacken på Ikea hade han fått sitt slutliga besked.

Händelsen utspelade sig den 10 augusti 2015. Abraham Ukbagabir dömdes sedan till fängelse på livstid. Efter strafftiden ska han utvisas och får aldrig återvända till Sverige.

ANNONS

Ukbagabirhar avtjänat sitt straff på flera svenska fängelser med högsta säkerhetsklass, som Salberga och Kumla. Anledningen till att han fått flytta runt är att han misshandlats av medfångar.

Vill till McDonalds

Nu sitter han på Hall i Södertälje. I somras ansökte Abraham Ukbagabir om en så kallad lufthålspermission. I sin ansökan skrev han att han ville åka till Mc Donalds eller Burger King, gå på café, kolla i en sportaffär, elektronikaffär samt en livsmedelsbutik.

Kriminalvården sade nej.

I beslutet skriver Kriminalvården att en livstidsfånge får beviljas permission "för att minska skadeverkningarna av frihetsberövandet". Men en sådan permission får beviljas först efter att minst två år av strafftiden har avtjänats och högst en gång var nionde månad.

"Extraordinära säkerhetsinsatser"

När Kriminalvården tar ställning till om en fånge ska få permission eller inte görs en riskbedömning.

Rörande Abraham Ukbagabir konstaterar Kriminalvården att han är dömd till livstids fängelse och utvisning för två mord. De menar också att han "har bristfällig anknytning till Sverige och är dömd för ett massmedialt uppmärksammat brott". Dessutom påbörjades verkställigheten 29 januari 2016 - det har alltså inte gått två år.

Utifrån riskbedömningen har Kriminalvården kommit fram till att Abraham Ukbagabir inte ska få permission. De anser att det skulle krävas "extraordinära säkerhetsinsatser för att permissionen ska kunna genomföras på ett ändamålsenligt sätt". Dessutom menar de att hans behov inte väger upp för de risker som finns.

ANNONS
ANNONS