Därför skänker Roger Akelius 127 miljoner

Västsvenska miljardären Roger Akelius skänker 127 miljoner kronor till Läkare utan gränser, skriver Dagens Industri. - Det är min bästa julklapp, säger han till tidningen.

ANNONS
|

Entreprenören och den Västsvenske miljardären Roger Akelius, 71, skänker 127 miljoner kronor till Läkare utan gränser.

Men inte nog med det - han har också utmanatandra företag och privatpersoneratt skänka pengarunder en intervju i november, då han lovade att dubbla summan som organisationen drog in i december - därefter var det flera som antog utmaningen och öppnade upp sin plånbok.

"Jag slipper att skämmas"

- Det handlar om en av nutidens absolut viktigaste frågor. Därför är Roger Akelius insats otroligt värdefull av flera anledningar. Han lyfter frågan stort medialt och bidrar konkret med runt 127 miljoner till människor på flykt. Det är stort och en vacker medmänsklig handling, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare utan gränser, till Di.

ANNONS

Miljardären svarar att han ser det som sitt sätt att betala tillbaka på.

- Jag är inte stolt. Jag slipper att skämmas. Samhället gav mina bolag vinster, jag vill ge tillbaka, säger han.

LÄS MER:Fastighetsmiljardären: "Vi borde skämmas"

"Pengar som verkligen behövs"

Han säger också att han nu förstår uttrycket vinst och förlust och att hans egen förlust ger vinster i vården.

I onsdags var insamlingen uppe i 102,6 miljoner kronor - men de tre sista dagarna strömmade drygt 25 miljoner kronor in. Slutsumman på 127 miljoner kronor är 60 procent mer än vad organisationen fick in under julmånaden förra året, skriver tidningen.

Glädjen är stor hos medarbetarna hos Läkare utan gränser efter gåvan. Tack vare Roger Akelius har en rekordkampanj skapats i och med miljonbeloppet - på 252 miljoner kronor totalt.

- Det är spännande om Rogers Akelius och Di:s kampanj kommer att bidra till att Läkare utan gränser blir den organisation som samlat in mest under 2016 i Sverige. Det är inte helt omöjligt – och mest fantastiskt är det för att det är pengar som verkligen behövs, säger Katharina Ervanius.

ANNONS