Därför drabbas vi av extremvädret

Rekordvärme och risk för gräsbränder i söder. Snöfall i Norrland och rekordtidig algblomning i Östersjön. Det växlande vädret har också ställt till med massiva översvämningar i Frankrike. Inledningen av sommarvärdet har varit ojämnt i Europa. – Det blir väldiga kontraster när lågtryck och högtryck möts just nu, säger meteorologen Nitzan Cohen på Foreca.

ANNONS
|

Väderleken har varit extremunder försommaren. I månadsskiftet maj/juni badade stora delar av Sverige i sol. I Göteborghar kvicksilvret vid flera tillfällen passerat30 grader.

Samtidigt ligger det snö på marken uppe i Kiruna när studenter springer ut och firar sommarlov.

Det varma vädret har också gjort att SMHI utfärdat sina högsta varningar för gräsbränder i södra Sverige.

I Östersjön har algblomningen också startat rekordtidigt till följd av värmen och flera kommuner runt om Sverige har infört bevattningsförbud.

Det växlande vädret har också orsakat massiva regn som lett till översvämningar i Frankrike och Tyskland.

ANNONS

Enligt Nitzan Cohen beror det omväxlande vädret på att ett högtryck österifrån har drabbats samman med ett lågtryck över Nordatlanten.

– Vi hade en högtrycksrygg som sträckte sig från västra Ryssland och som sedan rörde sig upp mot Nordatlanten. Samtidigt hade vi ett lågtryck som bildades över Centraleuropa, som sköljde ner kallluft från Nordatlanten. När kalluften drog ner mot Frankrike och Tysklandblev det en kontrast mellan högtrycket och lågtrycket som var ganska varmt. Det skapade ett väldigt ostadigt väder med kraftiga regn då fuktig luft drogs upp söderifrån. Samtidigt hade vi en sydostlig vind från högtrycksryggen från öst som gjorde att Göteborg hamnade i en direkt farled för varmluften vilket skapade den extra upphettningen över Sverige och framför allt Göteborg, säger Nitzan Cohen.

Snökaoset över norrland har i sin tur skapats av att en kallfront norrifrån nu har börjat knuffaundan värmen frånSverige.

– Jag vill kanske snarare kalla det ett sent snöfall. Det har också regnat mycket i området och det hör ihop med att ett högtryck som ligger över Atlanten styr vårt väder väldigt mycket just nu. Nu har det rört sig på ett sådant sätt att det dras ner kalluft över Sverige vilket gör att vi får räkna med lite kyligare väder framöver, säger Nitzan Cohen.

ANNONS

Den närmaste tiden kommer det bli omkring 10-15 grader i de större delarna av landet.

Lagom till Sveriges EM-premiär mot Irland på måndag finns det dock chans för att en mindre högtrycksrygg växer sig in över Sverige - vilket kan ge något varmare väder och temperaturer upp till 20 grader.

I Frankrike väntas det bli liknande temperaturer.

– Det ser ut att kunna bli bra fotbollsväder. Det finns risk för några skurar över Paris, det går inte utesluta regn, säger Nitzan Cohen.

Många upplever just nu väderomslagen som extrema men Cohen menar att det är relativt vanligt med tvära kast i början av sommaren.

– Det är absolut vanligt. I vår del av världen är det väldigt avgörande vad det är för lufttryck. Var låg- och högtrycken ligger placerade i förhållande till varandra. Lågtrycken kan dra med sig varmluft, men de behöver ett högtryck för att kunna släpa upp varmluften.

När det gäller midsommarvädret är det precis som vanligt - alltså helt omöjligt att förutspå.

– Det finns budskap som säger att det kommer att bli varmt och stabilt. Det finns också andra budskap som talar för runt 20 grader och risk för regnskurar. Vi vår allt avvakta lite med midsommarvädret, säger Nitzan Cohen.

ANNONS
ANNONS