Därför är geparden det snabbaste djuret

Elefanter har väldiga muskelmassor, ändå är de inte särskilt snabba. De har ingen chans i en kapplöpning mot geparder eller gaseller. Orsaken, enligt en ny studie, är att stora djur gör slut på sin energi mycket snabbt.

ANNONS
|

I studien, som publiceras i Nature Ecology & Evolution, har forskare granskat 454 djurarter. De drar slutsatsen att bara medelstora djur kan komma upp i riktigt höga hastigheter.

Hos elefanter tar den lagrade energin i musklerna slut långt innan de når upp till sin teoretiska maxfart. Annars skulle de komma upp i en fart av 600 kilometer i timmen.

Hos riktigt små djur, som möss, är problemet det omvända. De har helt enkelt inte tillräckligt stora muskler.

Samma princip gäller för simmande och flygande djur. De allra snabbaste arterna är de medelstora, som tonfiskar och falkar.

ANNONS

Forskarna kunde göra relativt exakta beräkningar av maxhastigheten för de flesta arterna bara genom att ta hänsyn till deras storlek och i vilket medium de rör sig – på land, i luften, eller i vattnet.

De kunde till och med beräkna hastigheten hos några av de utdöda dinosaurierna. De slanka velociraptorerna kom upp i 50 kilometer i timmen, medan den väldiga Tyrannosaurus rex bara nådde 27 kilometer i timmen.

TT

Fakta: Snabba och långsamma djur

Forskare har beräknat maxhastigheten hos ett antal djurarter, både på land, i luften och i vatten. Ett urval:

- Pilgrimsfalk, 320 km/tim.

- Gepard, 113.

- Kapplöpningshäst, 77.

- Rödräv, 68.

- Makohaj, 50.

- Tamkatt, 48.

- Människa (Usain Bolt), 44.

- Delfin, 40.

- Mus, 13.

Källa: Boundless.com

ANNONS