Chipsjätten återkallar snacks efter larm om gift

ANNONS
|

Det är chips- och snackstillverkaren Estrella som återkallar ett parti Jordnötsringar efter att man upptäckt förhöjda halter av mögelgiftet ochratoxin A, det skriver man i ett pressmeddelande.

Det är ett begränsat parti jordnötsringar som återkallas. Det är 700 stycken 250 grams påsar med bäst före datum 170329 med tillverkningstid 16.30-20.00, och som distribueras av Axfood.

Har upptäckts i flera livsmedel

De senaste dagarna har flera livsmedel återkallats av sina leverantörer efter att förhöjda halter ochratoxin upptäckts. Anledningen är en viss sorts kornmjöl, producerat av Lantmännen.

-Det är ett antal dåliga partier där vi har hittat förhöjda halter, säger Tora Zeijlon, presschef vid Lantmännen Cerealia.

ANNONS
Under torsdagen återkallades polarknäckeefter att förhöjda halter upptäckts i kornmjölet som används vid tillverkningen.Även Fazer återkallade sina Fazer korntunnbröd i veckan efter att förhöjda halter ochratoxin hittats i brödet.

Förhöjda halter i mjölet

Även när det gäller jordnötsringarna är det kornmjölet som är boven i dramat. Det är alltså i kornmjölet som används vid tillverkning som man har hittat förhöjda halter mögelgift.Ochratoxin A kan bildas vid lagring av till exempel spannmål. Halterna som hittats ska inte vara förenade med hälsofara vid en normal konsumtion, enligt Lantmännen.

De berörda jordnötsringarna ska ha distribuerats av Axfood och ha sålts i butikskedjorna Hemköp, Willys, Tempo, Direkten och Handlar'n.

ANNONS