Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.

Chatten med Henrik Ekengren Oscarsson

ANNONS
|

Rune: OM det blir nyval i februari - vem styr landet fram till dess?

Henrik Ekengren Oscarsson: Vi har alltid en regering varje sekund. En statsminister som lämnat in sin avskedsansökan är fortfarande statsminister till dess en ny har valts. Men leder då en expeditionsministär som kan fatta beslut om det mesta men inte nyval.

Hanna: Hur mycket kostar ett eventuellt nyval?

Henrik Ekengren Oscarsson: Hela samhällskostnaden för ett samtidigt riksdagsval, kommunval och region/landstingsval uppskattas ibland till en miljard. Men då räknar man med alla aktörers utgifter.

Johan: Tror du folk orkar gå och rösta en gång till?

ANNONS

Henrik Ekengren Oscarsson: Valdeltagandet i ett extraval blir med stor sannolikhet lägre. Valdagarnas placering spelar stor roll för röstbenägenheten. Ett ensamt riksdagsval utan samtidiga kommun- och regionval drar mindre än ett samtidigt val till alla nivåer

Solveig: Har Sverige haft nyval tidigare? I så fall: Hur gick det, gynnades den tidigare regeringen eller oppositionen?

Henrik Ekengren Oscarsson: Sverige har haft extraval vid ett tillfälle tidigare, i juni 1958. Valet kallas för ATP-valet. Tage Erlanders socialdemokrati kan sägas ha gynnats av det nya valresultatet.

Rune: Ola Ullsten kunde styra landet på 70-talet trots att fp var ett litet parti. Fungerade systemet annorlunda då?

Henrik Ekengren Oscarsson: Nej. Minoritetsregeringar är inget underligt i Sverige. 80 procent av alla regeringar har regerat i minoritet. Vi är vana vid det. Löfvens SMP-regering är den fjärde svagaste i historien. En Alliansminoritetsregering skulle med dagens parlamentariska läge vara något starkare än Löfvens.

Ann-Marie: Hur lång valrörelse kommer man att kunna ha om det blir nyval? Och vem bestämmer datum för ett eventuellt nyval?

Henrik Ekengren Oscarsson: Extraval kan beslutas på två sätt, antingen av sittande statsminister men först tre månader efter riksdagen samlats, eller automatiskt efter fyra misslyckade omröstningar om ny statsminister i riksdagen. Extraval kan hållas tidigast 35 dagar efter beslutet, men i praktiken behövs säkerligen längre tid. Det blir säkert en kortare valrörelse än normalt. Och det kan bli en märklig placering i tiden, i februari-mars tidigast.

ANNONS

Ann-Marie: Kommer Fredrik Reinfeldt eller Anna Kinberg Batra leda moderaternas valrörelse i händelse av nyval?

Henrik Ekengren Oscarsson: Om Löfven avgår om några timmar kallar talmannen partiernas främsta företrädare till överläggningar. Anna Kinberg Batra är Moderaternas främsta företrädare och får då sannolikt frågan om hon kan bilda en regering. I så fall har hon ju redan fått igenom en Alliansbudget för 2015.

Mathias: hej, hur kunde man bilda en regering när det är en såkallad ickesocialistisk majoritet i riksdagen,? Socialdemokraterna påpekade flera gånger förra året att sd röstar 8 ggr av 10 på alliansens förslag men ändå i glädjerus efter valet väljer att bilda regering?

Henrik Ekengren Oscarsson: Fredrik Reinfeldt gjorde som han lovade och avgick på valnatten eftersom svenska folket beslutat att de rödgröna partierna var större än allianspartierna. Svenska väljarna drog då undan sitt stöd till sittande regering. Vi har negativ parlamentarism så det måste finnas en majoritet som röstar emot förslag om ny statsminister. Eftersom Alliansen lade ned sina röster i Löfven-omröstningen kunde Löfven ta plats som statsminister

Anna: Kommer Stefan Löfven att koppla loss MP och kan han bilda ny regering redan nästa vecka då?

Henrik Ekengren Oscarsson: I februari 1990 avgick Ingvar Carlsson för att han inte längre hade Vänsterpartiets stöd för de så kallade stopplagarna som tillkommit på grund av den ekonomiska krisen. Talmannen bad Carl Bildt fundera ett par dagar innan han gav Carlsson chansen att bilda regering igen. Vi kan komma att se något liknande den här gången.

ANNONS

Simon: Kommer det per automatik bli en ny budgetomröstning efter eventuellt nyval?

Henrik Ekengren Oscarsson: Nej, budgeten för 2015 beslutas idag. Det går att göra tillägg och förändringar men ingen helt ny budget i alla delar

Carina: Vad händer om SD fortsätter att rösta nej till alla budgetar som de påstår i dag att de ska? Kan ett sånt dödläge vara för evigt?

Henrik Ekengren Oscarsson: SD tvingar i så fall fram samarbeten över blockgränserna som också innefattar den ekonomiska politiken.

anna: Varför i hela fridens namn är man så rädd att debattera med SD. Frågan om hur man löser all invandring måste ju diskuteras. Sandlådenivå är det på alla partier som utelämnar SD när det är demokrati ocj så många av Sveriges befolkning som vill få denna fråga med invandring lyft.

Henrik Ekengren Oscarsson: Partierna gör ju inte detta för att vara allmänt taskiga mot SD. Samarbeten styrs av ideologiska avstånd. Värderingsskillnaderna mellan SD och de övriga partierna är mycket stora just när det gäller immigrationsfrågorna.

Johan: Alliansen kommer hålla ihop till vilket pris som helst? Så tolkar jag deras agerande.

Henrik Ekengren Oscarsson: Alliansen menar att de idag är bundna av sitt kontrakt med väljarna från den 14 september. De har lovat sina väljare att gå fram med en gemensam Alliansbudget. Kanske behöver vi få budgetomröstningen "ur systemet" och partierna sörja klart över valresultatet innan det politiska ledarskapet kan gå vidare.

ANNONS

Maya: Om Löfven kommer tillbaka och bildar egen socialdemokratisk regering, byts alla miljöpartistiska ministrar ut till nya från Socialdemokraterna?

Henrik Ekengren Oscarsson: Ja, Om Löfven bildar en enpartiregering blir den mycket svag

(113 ledamöter!), den tredje näst svagaste i historien. Den består då av bara s-ledamöter. Koalitionsteoretikerna menar att det ofta är lättare att samverka med andra partier om man är en enpartiregering. Vi har ju haft många s-minoritetsregeringar under senare tid, och då har vi haft ett system med stödpartier som har representanter på departementen.

Mathias: Socialdemokraterna påpekar att sd bryter mot praxis när de röstar för ett annat förslag, mycket möjligt, min fråga, bröt sossarna mot praxis förra julen när de plockade ut delar av alliansens budget? Tacksam för svar

Henrik Ekengren Oscarsson: Ja, det var också ett brott mot praxis, om jag förstår det rätt.

Linn: Om det blir nyval, röstar man bara till riksdagen då?

Henrik Ekengren Oscarsson: Mycket svår fråga. Valrörelsens karaktär avgör. Vad kommer ett extraval handla om? Blir det en repris på riksdagsvalet 2014 kan vi lätt hamna i exakt samma parlamentariska läge igen. Extraval innebär ett stort risktagande för alla aktörer. Man vet vad man har men inte vad man får. Inte omöjligt att ett extraval kommer att handla mycket om den fråga som orsakat extravalet, flykting- och invandringspolitiken. När frågorna står högt på agendan brukar det vara positivt för det parti (SD) som har denna fråga som toppfråga.

ANNONS

Markus: om det blir nyval, blir det precis som ett vanligt val? Det går att rösta på alla partier, FI behöver återigen minst 2%, osv?

Henrik Ekengren Oscarsson: Samma regler gäller för ett extraval som ett ordinarie riksdagsval. Det regleras i vallagen. Vi kommer få förtidsrösta som vanligt 18 dagar före valet. Men det blir bara ett kuvert att klistra igen.

Maya: Anser du att blockpolitikens tid är över eller tror du den kan komma igen?

Henrik Ekengren Oscarsson: Många partier har fortfarande mycket att vinna på att blockpolitiken bibehålls, inte minst Moderaterna och Kristdemokraterna. Ett "tvåpartisystem" inom flerpartisystemet har möjliggjort ökat valdeltagande och ett tydligare ansvarsutkrävande. Men det är inte otänkbart att vi ser en period av mittensamarbete framför oss. 30-35 procent av väljarna står i mitten. Ett klart flertal av väljarna står nära den politiska mitten. Mittenpartier är tolererade av många. Vi får se vad som händer!

Peter G: Vid ett extraval, kommer resultatet av det sista Riksdagsvalets personröstning att omkullkastas?

Henrik Ekengren Oscarsson: Ja, det blir ett helt nytt riksdagsval som leder till ett helt nytt parlament. Så det blir till att personrösta igen.

Lisa: Vad vore enligt dig, med tanke på läget, det bästa som kan hända för landet nu?

ANNONS

Henrik Ekengren Oscarsson: Dagar som dessa föder nya ledare. I kriser träder nya ledare fram. Kriser innebär en möjlighet att visa ledarskap och ta ansvar på längre sikt. Det krävs mod, fantasi och kreativitet. Jag tror det bästa för Sverige är att partierna tänker bort extravalsalternativet och jobbar med det parlamentariska läge som väljarna beslutade sig för i september. Nya samarbeten har vuxit fram i många kommuner under hösten. Det borde tycker jag kunna öppna upp möjligheter till nya samarbetsformer även nationellt. Extraval skulle ge betyget "Icke Godkänt" till det politiska ledarskapet i Sverige.

Maria Ljung, GP: Nu är chatten slut och Henrik Ekengren Oscarsson har inte möjlighet att ta emot fler frågor. Trycket har varit hårt så alla inkomna frågor har inte gått att besvara.

ANNONS