Centerpartiet vill avskaffa turordningsreglerna

Centern vill förnya den svenska modellen på arbetsmarknaden. Partiet vill bland annat avskaffa turordningsreglerna för småföretag. Men den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern är kritisk.

ANNONS
|

Vid en pressträff i Visby förklarade Centerledaren Annie Lööf att hon vill att partiet ska leda förnyelsen av den svenska modellen.

-Jag kan inte acceptera att vi har människor i Sverige som döms och glöms till livslångt utanförskap, säger hon.

Mest kontroversiellt av de förslag som presenterades är att avskaffa turordningsreglerna för anställda i företag med upp till 50 anställda. Enligt Lööf är det bara ett första steg mot en "mer dynamisk" arbetsmarknad. Hon tycker att de medarbetare i ett företag som ställer om och går kompletterande utbildningar ska få betalt i ökad trygghet.

-Det ska vara yrkesskicklighet och kompetens som ska vara vägledande för om man får stanna eller inte, säger hon.

ANNONS

Företagarna glada

Det finns redan i dag möjlighet att ta hänsyn till kompetens när det blir aktuellt för uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Günther Mårder, VD på Företagarna, uppger att det råder stor förvirring om hur reglerna ska tolkas. Därför är förslaget, om slopade turordningsregler för småföretag, enligt honom, ett effektivt sätt att få företagen att våga expandera och anställa fler.

-Oftast är den sista vi anställer den som har de mest relevanta kunskaperna, säger Mårder.

-Då blir det väldigt konstigt att tänka "sist in, först ut", när det egentligen är den sist anställde som är mest relevant för företagets överlevnad.

Centern hoppas få Alliansen med på förslaget. När Moderaterna satt i den förra Alliansregeringen var de dock inte villiga att utvidga undantagen för turordningsreglerna. Centerledaren uppger att hon ännu inte talat med övriga Alliansledare om förslaget.

S-kritik

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är kritisk.

-Att helt ta bort reglerna för kanske en miljon anställda, är ju att öppna för ett godtycke som drabbar enskilda individer, säger hon.

-Om man inte har några regler alls för vem som ska få behålla jobbet när ett företag ska säga upp, så är det klart att det finns en risk för den som är hemma med barn ofta eller den som är ensamstående förälder eller sjuk.

ANNONS

Centern vill också att arbetsförmedling ska tas ifrån Arbetsförmedlingen och att istället ge privata arbetsförmedlare betalt efter prestation. Som mest ska de kunna få 100000 kronor om de ordnar ett varaktigt jobb under två år till en långtidsarbetslös.

-Det har vi ju inte så goda erfarenheter av tidigare, med jobbcoacher och etableringslotsar. Jag tror att man ska vara lite försiktig med den typen av experiment, säger Johansson.

Centern lägger även fram flera mindre kontroversiella förslag. Partiet ska i sitt budgetförslag för 2018 satsa 900 miljoner kronor på flera olika åtgärder. Socialbidragstagare som börjar jobba ska få behålla mer av sitt bidrag än i dag för att det ska löna sig bättre att jobba.

C vill utöka möjligheterna för äldre att få studielån för att de ska kunna anpassa sin kompetens till en föränderlig arbetsmarknad. Partiet föreslår också att antalet platser på yrkeshögskolan ska utökas från 30000 till 35000.

Fakta: De olika partiernas dagar

2 juli Vänsterpartiet

3 juli Liberalerna

4 juli Centerpartiet

5 juli Socialdemokraterna

6 juli Kristdemokraterna

7 juli Sverigedemokraterna

8 juli Miljöpartiet

9 juli Moderaterna

Fakta: Almedalsveckan

När den dåvarande socialdemokratiske utbildningsministern Olof Palme 1968 talade från ett lastbilsflak i parken Almedalen i Visby såddes fröet till Almedalsveckan. Palme valdes året efter till ny partiordförande för Socialdemokraterna.

Så småningom anslöt de övriga riksdagspartiernas ledare till veckan och partierna fick varsin dag för sina evenemang och tal.

I år omfattar veckan, som äger rum den 2–9 juli, närmare 4000 seminarier, debatter, mingelfester, föreläsningar och jippon.

ANNONS