Centerpartiet röstar nej till Stefan Löfven (S)

Annie Lööf (C) anser att Socialdemokraternas försök att möta Centerpartiets krav varit otillräckliga. Därmed kommer C att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.
– Vi är fortsatt redo att göra eftergifter, att bjuda till, säger Stefan Löfven (S).

ANNONS
|

Vid en pressträff på måndagen gav Centerledaren Annie Lööf beskedet att partiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven, vilket innebär att S-ledaren sannolikt röstas ner i en eventuell statsministeromröstning.

– Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete, säger Annie Lööf.

Hon säger att Socialdemokraterna inte lyckats möta Centerpartiets krav. Det handlar bland annat om avsaknaden av liberala reformer inom arbetsmarknad, bostadsmarknad och i skattepolitik.

– S har inte mäktat med de liberala reformer som vi kräver. Beskeden är i vissa fall direkt motsägelsefulla, säger Annie Lööf.

"Jag har prövat allt"

Centerledaren menar att Socialdemokraterna inte lyckats "klippa sina band till Vänstern" och att Vänsterpartiets kravlista var uppfylld, medans Centerpartiets inte var det.

ANNONS

Lööf understryker att Socialdemokraterna och Moderaterna måste ta större ansvar nu, samtidigt som står hon fast vid att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande över en framtida regering.

– Jag har prövat allt jag kan och lite till. Nu måste andra partier också röra på sig, säger Annie Lööf.

Stefan Löfven kommenterade Centerns besked på måndagseftermiddagen.

– Centern och Liberalerna har varit hårda men haft en konstruktiv ingång, säger han.

Var redo att slopa värnskatten

Han säger att S har erbjudit stora eftergifter på de områdena som C och L har önskat, bland annat att slopa värnskatten.

– Socialdemokraterna har gjort stora och konkreta eftergifter på till exempel skatteområdet, bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven som betonar att partiet fortsatt är redo att samtala för att få till en ny regering.

Talmannen Andreas Norlén kommer nu att hålla nya rundor med partiledarna.

– Jag har fått besked om att Centerpartiet inte ställer sig bakom den överenskommelse som partierna har arbetat med. Jag kommer därför att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet. Under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare, säger han.

På onsdag fattar riksdagen beslut om nästa års statsbudget. Centerpartiet och Liberalerna kommer att rösta på sina egna förslag för att sedan lägga ner rösterna i en slutvotering. Det innebär att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag, med Sverigedemokraternas stöd, sannolikt kommer att vinna.

ANNONS

Extra val inte problematiskt

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att dagens besked är förvånande.

– Det kan vara så att den interna partiorganisationen inte klarade av att hänga med eller att partierna är oroliga för väljarströmmar, säger han.

Men Centerpartiets lista bestod av högt ställda krav och partierna hade samtidigt ont om tid, påpekar han.

– Det kan vara så att man hade behövt längre tid, inte dagar utan veckor. Vissa saker kan man inte bara dunka in på några dagar, exempelvis arbetsrätten. För Socialdemokraterna är detta ett jättestort område, bara att utreda frågan är ett enormt steg, säger han.

Jonas Hinnfors tror att det inte är helt uteslutet med ytterligare en förhandlingsomgång mellan Centern och Socialdemokraterna.

– Löfven var försonlig och antydde att man kunde ändra sig ytterligare, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS