Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Centerns partiledare Annie Lööf inledningstalar på partistämman i Malmö.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Centern vill satsa mer på järnvägen

  Centerledaren Annie Lööf lanserade en satsning på tåg som går i tid och upprustning av regionala banor när partistämman i Malmö drog igång. Och hon vill ha höghastighetståg i full fart.

  I nästa vecka presenterar Centerpartiet sin budgetmotion. Den kommer att innehålla en stor satsning på järnvägen de närmaste tre åren, som enligt Annie Lööf innebär fyra miljarder kronor mer till drift, underhåll och regionala järnvägar än vad regeringen lägger i sin budget. Nästa år handlar det om en miljard kronor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det är ett stort åtagande. Men det är nödvändigt, säger hon i sitt tal på stämman.

  Den största delen vill C satsa på underhåll i syfte att öka punktligheten, men 1,5 miljarder öronmärks under treårsperioden för att rusta upp regionala banor på landsbygden.

  - Det finns en enorm frustration, inte minst i Norrland, över att man inte rustar upp regionala järnvägar. Det är till men för den svenska tillväxten och för dem som bor där och behöver ta sig till jobbet, säger Lööf.

  "Trist halvmesyr"

  Hon är kritisk till Trafikverkets rekommendationer om lägre hastigheter på planerade höghastighetståg och att det ska ta så lång tid att bygga de nya höghastighetsbanorna.

  - Är det inte en trist svensk halvmesyr att sänka farten och låta banorna vara klara på 2090-talet? säger Lööf som vill bygga banorna i ett svep och med tåg som kör i 320 kilometer i timmen, inte 250 som Trafikverket föreslagit.

  2014 gick Alliansen till val på höghastighetsbanor, men sedan dess har bland annat Moderaterna backat eftersom de anser att det blir för dyrt.

  - Vi kommer att kunna enas i detta, säger Lööf.

  Hon är öppen för olika finansieringsförslag, men vill först se vad den så kallade Sverigeförhandlingen kommer att presentera under hösten.

  - Vi kanske till och med går in i en Alliansförhandling med regeringen för det här måste ju ha brett stöd för att vi ska kunna investera i nya, snabba tåg, säger Lööf.

  Gott självförtroende

  Det är ett Centerparti med gott självförtroende som nu samlas för att slå fast sin politik inför nästa val. Men trots att det kommit in rekordmånga motioner som ska debatteras i fyra dagar väntas inga stora duster. Vilken centerpartist man än pratar med lyfter fram den goda stämningen och harmonin i partiet.

  Annie Lööf tror att motioner om att avskaffa Systembolaget kommer att väcka debatt:

  - Jag tror att det kommer att bli ganska jämnt i frågan om Systembolagets vara eller inte vara. Det är så många centerpartister på landsbygden som är frustrerade över att Systembolaget lägger ned på mindre orter.

  Partistyrelsen anser att det finns folkhälsoskäl för att behålla Systembolaget, men har förslag om att tillåta gårdsförsäljning, fler ombud för att öka tillgängligheten och att låta lanthandlare hålla lager av vin, sprit och öl, som ska få säljas till högre pris än på Systembolaget.