Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Legaliseringen av medicinsk cannabis för vissa patientgrupper efter nyår sker mot den danska läkarkårens vilja. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cannabis på recept mot danska läkares vilja

Att medicinsk cannabis blir lagligt i Danmark kommer troligen inte att få några omedelbara följder i Sverige, trots att det är fritt fram för EU-medborgare att söka vård var som helst inom unionen. Det kan till och med bli svårt för danskar att få behandlingen.

Legaliseringen av medicinsk cannabis för vissa patientgrupper efter nyår sker mot den danska läkarkårens vilja och läkarna kommer att ha rätt att låta bli att skriva ut medicinsk cannabis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag tror att väldigt många läkare kommer att säga nej, för i den konkreta situationen är ju läkaren förpliktigad att erbjuda vård som har vetenskapligt stöd, som är patientsäker och som läkaren känner till och kan informera om. Det kan man inte med den här behandlingen, säger Andreas Rudkjøbing, ordförande i den danska läkarföreningen.

Teoretiskt möjligt

Om det inte handlar om akutvård ska man vara listad hos en husläkare för att få tid hos en dansk allmänläkare. Och för att få specialistvård krävs remiss från en allmänläkare. Detta medför att det blir mycket svårt för svenskar att få medicinsk cannabis förskriven i Danmark, tror Andreas Rudkjøbing.

- Jag skulle inte tro att det är lätt i alla fall, men teoretiskt möjligt, säger han till TT.

Och den som trots allt lyckas få ett sådant recept i Danmark får räkna med att själv stå för kostnaden, enligt Försäkringskassans presstjänst, eftersom ersättning för vård utomlands bara utgår för sådan vård som skulle ha bekostats av det allmänna om den getts i Sverige.

Fyra grupper

Lagändringen i Danmark gäller under en fyraårig försöksperiod för fyra olika patientgrupper, bland annat dem med multipel skleros och ryggmärgsskador. Läkarföreningen är mycket kritisk.

- Det viktigaste är att det inte finns någon vetenskaplig grund för att godkänna behandlingen. Det finns ingen forskning som kan visa att det här har någon effekt som behandling, inte heller för de här grupperna som har definierats, säger Andreas Rudkjøbing.

Det innebär att läkarna inte har någon vägledning om lämplig dosering. Kunskap saknas också om biverkningar av behandlingen och om det finns risker med att kombinera den med andra läkemedel. Sammantaget försätts danska läkare i en svår situation, anser han.

"Kör på magkänsla"

- Det är mycket information som vi brukar ha när vi skriver ut läkemedel som vi absolut inte har när det kommer till cannabis.

Att politiker på detta sätt driver igenom beslut om en specifik behandlingsmetod är ett tidens tecken, anser Andreas Rudkjøbing.

- Politiken är mindre och mindre styrd av fakta, vetenskap och evidens. Politikerna kör mer på magkänsla och värderingar.