På bilden syns ett cancerläkemedel som injiceras med hjälp av intravenöst dropp. Arkivbild.
På bilden syns ett cancerläkemedel som injiceras med hjälp av intravenöst dropp. Arkivbild.

Cancerstudie bekräftar – "otur" största boven

ANNONS
|

Forskningen säger inte att kedjerökare kan dra en suck av lättnad för att i nästa andetag ta ännu ett bloss av cigaretten då 29 procent av cancerfallen fortfarande går att förebygga med en sund livsstil. Men trots allt står slumpen bakom 66 procent av cancerfallen, och bara fem procent handlar om dina gener.

- De här cancerfallen kommer att inträffa oavsett hur bra den omgivande miljön är, säger Bert Vogelstein vid Johns Hopkins-universitetet i USA som ligger bakom studien.

ANNONS

Slutsatsen är egentligen mer än ett år gammal, men som ofta i vetenskapen krävs uppföljande studier för att bekräfta tidigare resultat. Den nya studien är genomförd av samma forskare och publiceras i vetenskapstidskriften Science precis som förra gången. Men nu har forskarna använt en matematisk modell för att räkna på fördelningen mellan slumpen, livsstilsfaktorer och genetiskt arv i 32 olika cancerformer.

Forskarna bakom studien, som Reuters rapporterar om, understryker att allmänheten ska fortsätta lyssna till myndigheternas råd om hur cancer kan förebyggas, som att hålla en hälsosam vikt och undvika miljöfaktorer som rökning.

TT

ANNONS