Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180816-valclandsbygd-735938_se.gp_1.jpg
Centerns partiordförande Annie Lööf håller pressträff på Torbjörn Fälldins gård i Ramvik tillsammans med Solveig Fälldin, Ångermanland, och presenterar förslag för att utveckla den svenska landsbygden.

C vill satsa på landsbygdsavdrag

Centern föreslår ett landsbygdsavdrag för medlemmar i samfällighetsföreningar på landsbygden.

Hon presenterar sitt nya förslag på klassisk Centermark – förre statsministern Thorbjörn Fälldins gård i Ramvik, Ångermanland. Bara i Norrland finns runt 6 500 samfällighetsföreningar med mer än 60 000 medlemmar som bland annat sköter snöröjning, vägunderhåll och gatubelysning, sådant som kommunen tar hand om i tätorten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Landsbygdsbor betalar både kommunalskatt och en avgift till exempelvis en vägförening. Det är orimligt att de i dag betalar dubbelt, säger Annie Lööf.

Föreslår avdrag

Centern föreslår nu att man ska kunna göra avdrag på avgiften till föreningen med 50 procent upp till ett tak på 3 000 kronor.

Förslaget kostar två miljarder kronor under de kommande fyra åren.

För Annie Lööf är det inte bara viktigt att de som bor på landet ska få mer i plånboken, utan också att det ska vara mer rättvisa villkor jämfört med dem som bor i tätort.

- Det återstår att se vad andra partier tycker om förslaget, säger hon apropå att de andra Allianspartierna ännu inte sagt sitt.

Annie Lööf är just nu på en tre veckor lång valturné i Norrland. Därför hade hon också med sig ett landsbygdsprogram för Norrland. Det innehåller bland annat ett förslag på 1 000 fler poliser till Norrland till 2024.

- Vi behöver se till att de satsningar man gör nationellt inte bara kommer kring de större städerna, utan att också landsbygd och glesbygd får del av trygghetssatsningar och jobbskapande satsningar, säger hon.

Trött på Norrlandsbild

Ett annat förslag är att regionalisera fastighetsskatten på elproducerande fastigheter. I dag står de nordligaste länen för 3,4 av de totalt 4,2 miljarder som tas in på fastighetsskatten på vattenkraftverk. Med Centerns förslag skulle mer av det som produceras i regionen stanna kvar där.

- Jag är trött på att höra att Norrland är tärande, säger Annie Lööf.

Hon slår också ett slag för Thorbjörn Fälldins "Ramviksmodell" för att tjänstemän och politiker i storstad ska vidga perspektivet.

- Inför varje nytt beslut frågar man: hur påverkar det här människor i deras vardag? Hur påverkar det skogsägaren eller grannen?

Fakta: Förslag för landsbygden och Norrland

TT

Landsbygdsavdrag på 50 procent av avgiften till samfällighetsförening, upp till ett tak på 3 000 kronor. Kostar 2 miljarder kronor nästa mandatperiod.

Fler fasta läkarkontakter och bättre läkartäthet i Norrland.

1 000 fler poliser i Norrland till 2024.

Avskrivning av studielån för den som arbetar i glesbygdskommun.

Åtgärdspaket för bättre vägar i norra Sverige.

Åtgärdspaket för bättre järnväg.

Värden från naturresurser ska stanna där de skapas.

Källa: Centerpartiet

Mest läst