Centerpartiet vill att de som har liten chans till uppehållstillstånd placeras på flyktingboenden. Arkivbild.
Centerpartiet vill att de som har liten chans till uppehållstillstånd placeras på flyktingboenden. Arkivbild.

C: Striktare regler för ebo

Personer som bedöms ha liten chans att få uppehållstillstånd ska inte få välja eget boende – utan som regel anvisas till flyktingboenden i väntan på beslut, föreslår Centerpartiet.

ANNONS
|

- Dels gäller det dem som ska återvända till ett annat EU-land via Dublinförordningen, och dels dem som kommer från länder med en hög grad av avslag, bland annat från länder på Balkan, säger Johanna Jönsson, partiets migrationspolitiska talesperson.

Tillsammans med partiledaren Annie Lööf skriver hon på DN Debatt och menar att förslaget skulle förbättra återvändandeprocessen, minska trycket på socialt utsatta områden och risken att asylsökande isoleras i trångbodda lägenheter.

ANNONS

- När fler personer har kommit till Sverige på kort tid och vi har en ökad bostadsbrist så är det klart att det sätter extra tryck på samhället och systemen och då behöver vi utveckla vår politik, såklart, säger Johanna Jönsson.

TT: Finns det några särskilda väljargrupper som ni riktar er till med det här förslaget?

- Vi lägger fram vår politik för att vi tror att den gör samhället bättre, sedan hoppas vi såklart att så många väljare som möjligt håller med oss.

Även personer med ett verkställbart avresebeslut ska bo i anvisade boenden om de inte genast kan lämna landet, enligt C.

Partiet vill också inrätta regionala mottagandeplatser för människor som kommer till Sverige. Där ska samtliga asylsökande bo under de första veckorna och kunna få kontakt med relevanta myndigheter, för att sedan slussas vidare.

ANNONS

- Det kan vara i kanske fyra veckor. Men vi har inte satt en exakt gräns för det, säger Johanna Jönsson.

TT

ANNONS