Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171022-halka-551097_se.gp_1.jpg
När temperaturen går ner mot fem grader bör vinterdäcken sitta på, säger Pontus Grönvall på Däckbranschens informationsråd. Arkivbild.

Byt till vinterdäck innan det blir halt

Med kallare temperaturer på väg är det tid att tänka på däckbyte.

Med minusgrader nattetid på många håll ökar risken för hala vägar, speciellt under morgontimmarna. Extra halt kan det bli vid broar och vägar nära vattendrag när första kylan kommer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den farligaste säsongen är i skarven när första halkan kommer. Vårt viktigaste budskap är att vinterdäcken redan ska sitta på när det blir halt, säger Pontus Grönvall.

Enligt Pontus Grönvall är folk ofta dåligt förberedda. När första snön kommer blir det rusch till däckverkstäderna. Men det finns tendenser till att bilägarnas framförhållning faktiskt blir bättre.

- I och med att fler ser fördelarna med att ha vinterdäcken på däckhotell så har det blivit lite bättre. Då hjälper hotellen till med planeringen och skickar påminnelse när det är dags för skiftet, säger Pontus Grönvall.

Att man använder sina odubbade vinterdäck året runt är inte något som rekommenderas. Det gör att man sliter dem så att de är sämre på vintern när man verkligen behöver dem. Dessutom fungerar de sämre under sommaren än vanliga sommardäck.

Fakta: Så säger lagen om vinterdäck

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Till vägbanan räknas även vägrenen. Det är ytterst polisen som avgör om det är vinterväglag.

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

För personbilar och andra lätta fordon måste mönsterdjupet i vinterdäcken vara minst tre millimeter.

De bästa däcken, det vill säga de med störst mönsterdjup, bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när man bromsar eller svänger.

Vid en olycka kan den som bryter mot kraven även få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget. Bötesbeloppet för att inte ha använt vinterdäck när det krävs är 1 200 kronor och samma bötesbelopp gäller för den som kör med för dåligt mönsterdjup

Källa: Polisen, Däckbranschens informationsråd

Mest läst