Brottslingarnas egna ord för att slippa fängelse

"Ta hänsyn till en stillasittande åldrande buse" och "Rent samhällsekonomiskt är det knappast försvarbart att hålla mig internerad". Allt färre ansöker om nåd. Men bland de ångerfulla kriminella som gör det är motiveringarna till varför de vill slippa fängelset både påhittiga och varierade.

ANNONS
|

Varje år skickar över hundra dömda brottslingar in nådeansökningar till Justitiedepartementet. Förhoppningen - att slippa fängelse eller att släppas ut tidigare.

Det är regeringen som fattar beslut om personen ska benådas eller inte, och det är få som beviljas. Exempelvis var det bara fem av 134 ansökningar förra året som regeringen valde att antingen befria helt eller ge ett lindrigare straff.

Enligt regeringsformen är nåd bara till för undantagssituationer. På regeringens hemsida finns en lista på skäl som inte brukar leda till nåd. Det rör sig om bland annat om ursäkter om att det var en engångsföreteelse, att man inte trivs på anstalten, man anser sig oskyldigt dömd eller att man är orolig över sin arbetssituation.

ANNONS

Påhittiga och desperata

Göteborgs-Posten har tittat igenom några av de senaste nådeansökningarna där det fattats beslut i frågan. Här visar brottslingarna att de både är påhittiga och desperata.

Här är ett urval av ansökningarna:

"Ta hänsyn till en stillasittande åldrande buse".

Vem: Man i 55-årsåldern.

Dom: Fängelse i två år och fyra månader för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Motivering: Han säger att det inte bara är för sin egen skull utan också för sin 80-åriga mamma som han vill slippa fängelse. Han skriver att han och mamman bor tillsammans i ett hus "som måste vedeldas i källaren för såväl varmvatten som värme". Mamman klarar inte detta själv.

En fängelsevistelse bedömer han skulle göra honom så "oroad och uppstressad".

Samtidigt så hänvisar han till sin egen sjukdom: "Det är väl så att man inte inser att man vill leva förrän man måste".

Han avslutar med en vädjan: "Nu hoppas jag att ni kan ta hänsyn till en stillasittande åldrande buse".

Beslut: Avslag

"Jag har fått arbete som takläggare"

Vem: Man i 50-årsåldern.

Dom: Fängelse i en månad för olovlig körning.

Motivering: "Jag har fått arbete som takläggare", skriver mannen och fortsätter: "kan därför förlora arbetet om jag måste avtjäna fängelsestraffet".

ANNONS

Han skriver att det inte heller skulle fungera med ett straff som innebär övervakning: "vi åker runt till olika arbetsplatser och sover borta ibland". Han säger att han vill ha en annan påföljd så han "kan behålla mitt arbete".

Beslut: Avslag

"Underlätta vardagen för maken"

Vem: Ett gift par i 60-årsåldern.

Dom: Häleri, fängelse i tre år för kvinnan och fängelse i två år för mannen.

Motivering: Mannen anger "sjukdom" som skäl: "står jag några minuter får jag så ont att jag måste lägga mig", skriver han.

Kvinnan hänvisar till maken, eller "familjeskäl" - trots att maken också sitter inne. Hon anser att hon måste vara "tillgänglig för att underlätta vardagen för honom". Hon behöver bland annat skjutsa honom till och från läkarbesök.

Beslut: Avslag

"Sitta här och kosta pengar"

Vem: Kvinna i 80-årsåldern.

Dom: Fängelse i tre år för bedrägeri.

Motivering: Även denna kvinna hänvisar till sin man. De har "alltid kompletterat varandra". Nu är hon orolig för honom. "Jag måste vara hemma och stötta honom".

Hon försöker även att spela "spara pengar-kortet": "Det måste väl ändå vara en stor förtjänst för samhället om min man är hemma och inte tar plats på ett vårdhem och jag skall sitta här och kosta pengar men inte göra något".

ANNONS

Efter 17 månader bakom galler tycker hon också att hon "blivit gammal". "Jag orkar inte mycket länge till. Jag vill leva 5 år till med min man men tiden är knapp".

Även hon avslutar med en vädjan: "Snälla hjälp oss så vi får leva de sista åren i lugn och ro och ej bekosta samhället".

Beslut: Avslag

"Varför erkände jag då? Var jag dum som gjorde detta?"

Vem: Man i 20-årsåldern.

Dom: Fängelse i en månad för ringa misshandel, olaga hot och skadegörelse.

Motivering: Mannen skriver i sin ansökan att han, när han läst igenom sin dom, ser att det allvarligaste han dömts för är olaga hot. Och om han inte hade erkänt sina "i affekt och onykterhet uttalade hotelser, (vilka jag givetvis inte menade utan de var av sådant slag, som det är ganska vanligt att människor kan vräka ur sig och tyvärr också gör) så hade jag förmodligen inte fällts".

Han konstaterar att hans erkännande låg till grund för den fällande domen. "Varför erkände jag då? Var jag dum som gjorde detta? Detta har i vart fall flera påpekat".

Han skriver att han försökte vara ärlig, men att det straffade sig: "Det är möjligt att jag i min vilja att ställa till rätta, i vissa delar tagit på mig mer än vad jag är skyldig till, men jag erkände därför att jag inte kan tänka mig att ljuga mig fri från ansvar".

ANNONS

Han skriver att han ändrat om hela sin livsstil och vill ha det "så rent som möjligt i backspegeln".

Beslut: Avslag

"Sverige visar sitt mänskliga rättighets ansikte"

Vem: Kvinna.

Dom: Framgår ej.

Motivering: Hon skriver att hon är: "djupt chockad över hur det svenska rättsväsendet fungerar och hur fel det kan bli". Hon anser att domstolen i Sverige begår "grova misstag" bland annat på grund av "slentrian av nämnd och domare". Hon påstår att alla bevis inte presenterats i hennes fall: "Jag vill att Sverige visar sitt mänskliga rättighets ansikte och ger mig en rättskaffens allvarlig chans att få en rättvis hederlig utredning".

Förutom att skicka detta till Justitiedepartementet skickade kvinnan en kopia på sin nådeansökan till media.

Beslut: Avslag

"För sjuk"

Vem: Man i 60-årsåldern.

Dom: Fängelse i två år och fyra månader för ekonomisk brottslighet.

Motivering: Mannen har låtit sin advokat skicka in en nådeansökan. De inleder med att berätta om mannens sjukdom "med en överlevnadsprognos på 50 %". Enligt advokaten har läkare sagt att mannen är "för sjuk, psykiskt, för att sitta inlåst på anstalt".

Beslut: Avslag

"Var finns proportionerna? För ett telefonkort?"

Vem: Clark Olofsson, 69.

ANNONS

Dom: Fängelse i 14 år för grovt narkotikabrott.

Motivering: Mitt bland alla nådeansökningar som GP tagit del av kommer en känd kriminell - Clark Olofsson, fast numera heter han Daniel Demuynck.

Han skickade in sin nådeansökan i september i fjol efter att ha tittat på en tv-debatt om "hur viktigt det enligt alla rättsregler i alla rättsstater att proportionerna mellan "brottet" och "straffet" upplevs som så rättvist att det till och med finns en juridisk princip som ju lämpligen kallas "proportionalitetsprincipen"".

Han anser att han bara gjort en kompis en tjänst - lämna över ett telefonkort, och dömts för det. "Var finns proportionerna? För ett telefonkort?" frågar han regeringen.

Med detta i åtanke skriver han att han med "omedelbar verkan" ska bli försatt på fri fot, i samma ögonblick som regeringen fick ta del av hans ansökan. Eller: "om det går att ordna innan jul så är det okej".

Några månader senare, efter jul, kompletterade han sin ansökan.

Beslut: Avslag

"Flyttat ihop med tjejen"

Vem: Man i 30-årsåldern.

Dom: Tre månaders fängelse för häleri och grovt rattfylleri

Motivering: Den här mannen berättar att han precis "flyttat ihop med tjejen". Samtidigt har han sökt sig bort från kriminaliteten. Nu är han rädd att falla in i "gamla vanor" igen: "dessa tre månader kan förstöra mycket som jag försökt bygga upp".

ANNONS

Beslut: Avslag

Oläsligt

Vem: Man i 75-årsåldern.

Dom: Framgår ej.

Motivering: Med långa meningar fullproppade med svåra ord och juridiska termer är det svårt att tyda vad mannen vill få fram med sin ansökan. Det bara blir en sörja med finaord. Det enda som framgår är att han inte vill sitta i fängelse, kanske.

Beslut: Avslag

"Jag ber så hemskt mycket om ursäkt"

Vem: Kvinna i 45-årsåldern

Dom: Fängelse i sju år

Motivering: "Bästa regeringen" inleder kvinnan sin ansökan följt av en ursäkt: "Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för mitt beteende som ledde till fängelse".

Hon skriver om hur hon har en brännskada som hon behöver komma till läkare med då det inte är "lätt här inne på anstalten att ta hand om en så svår skada när det är mycket bakterier osv". Enligt kvinnan blev hennes läkare "så arga att jag skulle vistas i sådan miljö".

Det framgår att kvinnan sökt om nåd flera gånger - men inte heller denna gång beviljas hon nåd.

Beslut: Avslag

"Rent samhällsekonomiskt är det knappast försvarbart att hålla mig internerad"

Vem: Man i 80-årsåldern.

Dom: Dömd för grov förskingring.

ANNONS

Motivering: Han skriver att han betalar tillbaka till offret löpande, samtidigt har han genomgått en canceroperation, behandlar en krossad höft och besöker sin pappa tre gånger i veckan: "är mycket sykiskt (reds anm: personens egen felstavning) påfrestande att icke kunna göra detta".

Han är också "djupt ångerfull för det brått (reds anm: personens egen felstavning) jag begått men gör allt i min makt för att gottgöra den drabbade".

Sedan testar även han "spara pengar-kortet": "Rent samhällsekonomiskt är det knappast försvarbart att hålla mig internerad".

Beslut: Avslag

Nådeansökningar

2006:480 ansökningar– 22 bifall

2007:365 ansökningar – 18 bifall

2008: 341 ansökningar – 8 bifall

2009: 307 ansökningar – 4 bifall

2010:323 ansökningar – 6 bifall

2011:322 ansökningar – 14 bifall

2012: 324 ansökningar – 6 bifall

2013:278 ansökningar – 3 bifall

2014: 177 ansökningar – 3 bifall

2015: 134 ansökningar – 5 bifall

Exempel på skäl som inte brukar leda till nåd är:

- att den dömde uppger sig vara oskyldigt eller felaktigt dömd,

- att straffmätningspraxis har ändrats,

- att den dömde avvaktar beslut om resning,

- att den dömde avvaktar Europadomstolens beslut vid klagomål dit,

- att brottet var en engångsföreteelse,

- att den dömde upplever allmän otrivsel i anstalt, eller

- att fängelsestraffet inte fyller någon funktion då den dömde är skötsam i övrigt.

- att den dömde känner sig nedstämd inför fängelsevistelsen.

-.att den dömde är orolig för ekonomin eller arbetssituationen.

"Ett fängelsestraff kan sällan avtjänas utan sociala och ekonomiska konsekvenser för den dömde och hans eller hennes familj".

Källa: Regeringen

ANNONS