Medicinska sekreterare jobbar med dokumentation inom sjukvården och kan avlasta sjuksköterskor och läkare som då får mer tid över till patienterna. Arkivbild.
Medicinska sekreterare jobbar med dokumentation inom sjukvården och kan avlasta sjuksköterskor och läkare som då får mer tid över till patienterna. Arkivbild.

Brist på sekreterare medför risker i vården

Brist på medicinska sekreterare kan leda till längre vårdköer och minskad patientsäkerhet. Högre löner och bättre villkor krävs nu för att behålla erfaren personal och attrahera nya till yrket, skriver fackförbundet Vision

ANNONS
|

Medicinska sekreterare jobbar med dokumentation inom sjukvården och kan avlasta sjuksköterskor och läkare som då får mer tid över till patienterna.

Men en enkät som Vision låtit genomföra bland runt 4500 medicinska sekreterare visar att över hälften inom yrkesgruppen är 50 år eller äldre och att antalet nyutexaminerade är för få för att klara ett ökat rekryteringsbehov.

Trots att 56 procent av de medicinska sekreterarna har yrkeshögskoleutbildning och 15 procent högskoleutbildning är snittlönen i dag 26000, och enkäten visar också att löneskillnaden mellan en nyutexaminerad sekreterare och en erfaren skiljer sig väldigt lite.

ANNONS

"Det här är en yrkesgrupp som är välutbildad, professionell och som älskar sitt jobb! Deras insatser i vården måste värderas högre. Arbetsgivarna måste göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda moderna arbetsvillkor och en bättre löneutveckling", skriver förbundsordförande Veronica Magnusson i ett pressmeddelande.

Facket kräver nu bland annat riktade lönesatsningar, moderna och flexibla arbetsvillkor och vill att arbetsgivarna ger medicinska sekreterare "en mer central roll för att utveckla en patientsäker vård".

TT

ANNONS