En bröstradiolog studerar röntgenplåtar. Plåtarna visar friska bröst. Arkivbild.
En bröstradiolog studerar röntgenplåtar. Plåtarna visar friska bröst. Arkivbild.

Brist på personal inom mammografin

ANNONS
|

- Systemet är på väg att rasera. Det finns 4–5 landsting i landet där det finns enstaka radiologer på plats, men de är på väg att gå i pension. Sedan finns det ingen. Då undrar man hur det ska gå att upprätthålla det här systemet, säger Jan Zedenius, chefläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, till TT.

Enligt en undersökning som Cancerfonden låtit göra, saknas läkare och sjuksköterskor på 85 procent av landets alla mammografiverksamheter. Bristen har redan lett till att kvinnor numera undersöks mer sällan. Det har gått så långt att det behövs någon form av nationellt grepp eller initiativ för att ändra utvecklingen, enligt fonden.

ANNONS

- Fler områden inom cancervården har stora problem, men läget är akut just inom mammografin.

Enligt fondens beräkningar kommer varannan tjänst som bröstradiolog att inom fem år stå tom. En följd av personalbristen är att det redan nu är kö till många enheter och att kvinnor kommer att få vänta längre på att få undersöka brösten. Och drar undersökningarna ut på tiden ökar risken för att upptäcka cancer för sent.

- Vi vet att cirka 200 kvinnoliv räddas varje år genom att man identifierar tumören i ett botbart stadium, säger Jan Zedenius.

ANNONS