Anita Ruhn och Brita Sundbaum.
Anita Ruhn och Brita Sundbaum.

Brist på bostäder för äldre oroar

ANNONS
|

Det konstaterar Hjälpmedelsinstitutet som på regeringens uppdrag leder projektet Bo bra på äldre dar. Projektgruppen har gjort en sammanställning av all tillgänglig statistik över bostäder och boenden som vänder sig till äldre.

Den stora majoriteten av alla äldre bor i vanliga lägenheter eller villor och nästan alla vill bo kvar så länge det går. Men nästan hälften av de bostäder där äldre människor bor i dag är inte anpassade för dem.

Fånge i eget hem

–Många hus från 30-talet till exempel har ju ingen hiss. Hur ska de göra som kommer med rullator när det inte finns några alternativa bostäder att flytta till, säger Annica Lindgren, informationsansvarig på projektet.

ANNONS

–Att bli fånge i sitt eget hem kan tyvärr bli en realitet för många.

Brita Sundbaum, 91 år, och Anita Ruhn, 81 år, bor båda i egna lägenheter i Stockholm. Brita Sundbaums lägenhet är visserligen handikappanpassad men när hon flyttade in fanns också tillgång till sjuksköterska och annan hjälp för äldre.

–Det tog de bort. Det är synd, man blir ju inte yngre.

Vill inte flytta

Men hon trivs bra och varken hon eller Anita Ruhn vill flytta.

–Jag älskar min lägenhet, så den hoppas jag att jag blir utburen ifrån, säger Anita Ruhn.

Hon arbetar med kontaktverksamhet för Röda Korset och träffar flera äldre som vill ha hjälp med vissa saker, men ändå bo i egen lägenhet.

Utbudet av platser i särskilda boenden för äldre minskar, till exempel i servicehus, gruppboenden och sjukhem, som kommuner ansvarar för och där det krävs biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen för att bo. Samtidigt visar den senaste befolkningsstatistiken från SCB att antalet över 65 år har ökat med drygt 47000 på ett år.

Skärpta krav

–Kommuner satsar i stället på ökad hemtjänst. Snart är det bara de allra äldsta och mest sjuka som får plats på särskilda boenden. Men hemtjänst kan inte vara den enda lösningen, säger Annica Lindgren.

ANNONS

–I de projekt vi nu stöder är det många kommuner som gör behovsinventeringar av hur framtidens äldre vill bo i just sin kommun. Vi har också gett uppdrag till två forskare att studera äldres flyttmönster.

Enligt Socialstyrelsens statistik har antalet platser i särskilda boenden minskat med närmare 30000 på tio år. Många har omvandlats till vanliga seniorbostäder och sedan något år tillbaka till den nya formen trygghetsbostäder som kan få statligt investeringsstöd.

Seniorbostäder är ett samlingsbegrepp för boende med god tillgänglighet och tillgång till gemensamma utrymmen. En viss ålder måste ha uppnåtts för att få flytta in.

Trygghetsboende har förutom gemensamma lokaler även tillgång till personal. En person i hushållet måste har fyllt 70 år.

Särskilt boende kallas boende för personer med vård- och omsorgsbehov. I dag bor fem procent av befolkningen över 65 år i särskilt boende.

För äldre som bor kvar i den egna bostaden finns vissa möjligheter att få stöd för att anpassa bostaden så att den blir lättare att bo i. (TT)

ANNONS