Brand i Varberg sprids mot lada

ANNONS
|

Flera larm om gräsbränder har nått polisen och räddningstjänsten under lördagen. Strax före 14 kom ett larm om en brand i terräng i Lidköping.

Polis och räddningstjänsten ryckte ut till olyckan.

– Det ligger ett bostadshus i närheten, så det är inte så bra om det här skulle sprida sig,säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

En person har försökt att börja släcka branden med hjälp av en vattenslang. Vid 14-tiden hade polisens presstalesman ingen ytterligare information om branden eller om någon person kommit till skada.

Strax före 15 uppger polisen att de lämnat platsen och att det var en liten brand som snabbt kunde släppas.

ANNONS

LÄS MER:SMHI varnar för gräsbränder

Ryckte ut till Bollebygd

Ytterligare ett larm om en gräsbrand kom till polisen vid 13.19 på lördagseftermiddagen.

– Det brinner utmed riksväg 40 i höjd med Bollebygd som vi är på väg till också. Jag vet inte mer i nuläget, berättadeThomas Fuxborg kort efter larmet.

Gräsbrand sprids mot lada

Efter att bränderna var släckta, fick räddningstjänsten i stället larm om en ny gräsbrand vid 14.52, den här gången i Varberg. Branden sprider sig snabbt och mellan 200 och 300 kvadratmeter beräknas ha fattat eld.

– Räddningstjänsten är framme och tror att de ska kunna stoppa spridningen. Bara 50 meter bort ligger en lada och vi har fått samtal om att branden närmar sig ladan, säger Thomas Fuxborg.

SMHI varnar

Han berättar även att det under förmiddagen har varit flera småbränder i Frillesås utanför Kungsbacka och ytterligare ett larm om en brand i Alingsås.

– Det verkar vara torrt i markerna här, säger Thomas Fuxborg.

Det har även brunnit på ett stort område i Lycke i Kungälvs kommun. Både styrkor från Marstrand och Kungälv har larmats ut för att släcka branden.

SMHI har under dagen gått ut med varningar för risk för gräsbränder i stort sett hela Götaland och Svealand då torrt fjolårsgräs just nu är extremtlättantändligt.

ANNONS

Misstänkt anlagda bränder

Polisen misstänker också att någon har försökt att tända på terrängen i Fjärås i Kungsbacka kommun.

– Där har vi haft fyra mindre brandhärdar där vi misstänker att någon gått runt och tänt på. Bränderna är släckta nu och vi har lämnat platsen. Vi har skrivit en anmälan gällande allmänfarlig vårdslöshet men har ännu ingen gripen eller misstänkt, säger Thomas Fuxborg på polisen.

Texten uppdateras.

ANNONS