Bröstcancer kopplas till pappan

ANNONS
|

Det är första gången man sett ett samband mellan alla cancertyper hos fadern och så kallad lobulär bröstcancer hos dottern. Vart tionde fall av all bröstcancer utgörs av den här tumörformen. Den nya studien från avdelningen för onkologi vid Lunds Universitet kan förklara en del av de hittills oförklarliga fall av cancer som uppstått i en och samma kärnfamilj.

Två gener identifierade

Hittills är två bröstcancergener, BRCA1 och BRCA2 identifierade.

Men läkare och forskare har länge anat att det ärftliga inslaget när det gäller bröstcancer kan vara betydligt större. Vanligtvis räknar man med att vart femte bröstcancerfall kan förklaras med ärftliga faktorer.

ANNONS

Kvinnor med bröstcancer berättar ofta om cancer hos nära släktingar, ett mönster som upprepats i flera generationer. Sammanlagt deltog drygt 1600 kvinnor med bröstcancer i studien.

Noggrann utredning

Kvinnor med någon av de två kända generna för bröstcancer, eller med kända mutationer i andra gener kända för att öka cancerrisken, rensades bort innan analysen gjordes.

Man gjorde noggrann utredning när det gällde cancer i familjen och av andra förhållanden som kan ha betydelse för uppkomsten av bröstcancer – hormonella faktorer och barnafödande exempelvis.

I den nya studien tycks det inte handla om samma typ av genetisk sårbarhet som ärvs i generationer.

Några sådana samband bakåt fann man inte, vare sig på kvinnornas fars- eller morssida. Det verkar alltså som om den ärftlighetsfaktor man ser kan ha uppstått hos pappan.

Det starkaste sambandet för cancer i mjölkkörteln fanns om kvinnans pappa insjuknat i prostatacancer. Då ökade risken tre gånger. För kvinnor vars pappa hade andra typer av cancerdiagnoser var risken dubblerad.

Genetiska studier

–Vi tror att detta kan förklara en del av de familjemönster vi ser, men inte kan belägga, säger Carolina Ellberg, doktorand vid avdelningen för onkologi i Lund.

För att ta reda på hur risken för cancer ärvs från far till dotter skall Lundaforskarna nu gå vidare med genetiska studier. Förhoppningen är att kartlägga ärftlighetsgången och kanske hitta genen, eller generna bakom.

ANNONS

Cirka 7 000 nya fall årligen i Sverige.

Vanliga tecken: knöl i bröstet, knöl i armhålan, förstorat och hårt bröst, hudrodnad och apelsinhud, indragningar i huden, blod eller vätska från bröstvårtan.

ANNONS