Kulturminister Alice Bah Kuhnke medverkar när minnet av Förintelsens offer högtidlighålls i Göteborg. Arkivbild.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke medverkar när minnet av Förintelsens offer högtidlighålls i Göteborg. Arkivbild.

Bråk inför minnesdag för Förintelsens offer

På fredag högtidlighålls minnet av Förintelsens offer vid en manifestation i Göteborg. Men eftersom Sverigedemokraterna deltar bojkottas den av Vänsterpartiet och en grupp personer med judisk bakgrund.

ANNONS
|

Bakom inbjudan till minnesdagen, kallad Samling för demokrati, står bland andra länsstyrelsen, den judiska församlingen och riksdagspartierna i Göteborg, men inte Vänsterpartiet.

Partiet har hoppat av med hänvisning till att Sverigedemokraterna deltar. Vänsterpartiet anordnar i stället en egen ljusmanifestation på Järntorget i Göteborg.

I ett debattinlägg i Göteborgs-Posten skriver dessutom 44 personer med judisk bakgrund att de bojkottar manifestationen. De hänvisar till Sverigedemokraterna och skriver: "Det är av hänsyn till våra döda släktingar, för våra kommande generationer och för allas lika värde".

Hotbild mot judar

42 av dem väljer att inte skriva ut sina namn. I artikeln förklaras att "...utifrån hotbilden mot judar i Sverige från bland annat högerextremt håll har de av säkerhetsskäl valt att vara anonyma".

ANNONS

Sverigedemokraterna svarar i ett inlägg att den här dagen "lägger vi självklart alla politiska meningsskiljaktigheter åt sidan och enas i vår respekt för Förintelsens offer."

De 44 debattörerna representerar inte den judiska församlingen, som är en av arrangörerna.

- Det är inget ställningstagande från församlingen i Göteborg, betonar församlingens ordförande George Braun.

Kan få efterspel

Han kommer att vara moderator vid manifestationen i där bland annat kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) ska tala.

- Vi genomför aktiviteten precis som planerat. Vi tänker inte låta Sverigedemokraterna eller vänstern sätta agendan för den här övningen.

Men bråket kring årets ceremoni kommer ändå att få ett efterspel.

- Efter den 27 januari kommer vi att ha en diskussion om hur vi ska förhålla oss i framtiden, säger George Braun.

ANNONS

- Vi har blivit uppringda av de flesta politiska ledarna som vill ta del av vårt beslut. Vi kommer att ha ett resonemang i gruppen bakom Samling för demokrati om hur vi ska göra framöver.

Fakta: Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag hålls varje år den 27 januari.

Dagen är vald därför att fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades den 27 januari 1945 av sovjetiska trupper.

Dagen har varit nationell minnesdag i Sverige sedan 1999.

FN deklarerade 2005 att dagen skulle vara en internationell minnesdag.

ANNONS